Verschillende activiteiten op een rij

bestuur ArjatiDe activiteiten, waar Stichting Arjati zich mee bezig houdt, zijn niet allemaal even zichtbaar.  Om u toch een indruk te geven, van waar onze vrijwilligers zich met hart en ziel voor inzetten, volgt hieronder een korte terugblik om de activiteiten van afgelopen weken wat zichtbaar te maken. Ook kijken we vooruit naar de activititeiten in juni.

 

Regiobijeenkomst ex-KJBB 22 april 2017

De regiobijeenkomsten van de Kinderen Japanse Bezetting en Bersiap (KJBB) worden 2x per jaar gehouden. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door Pelita samen met een werkgroep van de ex-KJBB. Sinds jaar en dag is Stichting Arjati aanwezig met documentatiemateriaal en een 2e hands boekenkraam, met boeken die allemaal over Nederlands Indië gaan.

DSC00951

Ook de loterij wordt door Stichting Arjati georganiseerd en de lootjes vinden gretig aftrek. Ook omdat men weet dat de opbrengst van de loterij volledig ten goede komt aan de organisatie van de Indië Herdenking op 15 augustus bij het Indië monument in de tuin van Raffy.

Afgelopen zaterdag 22 april was het weer zover. Om 09.00 uur waren Anita en Lennie, ondersteund door Ad, aanwezig bij de Poelewei om de boekentafel in te richten.

DSC_9175

DSC_9176Ook de prijzentafel voor de loterij werd ingericht en die zag er prachtig uit. Met hulp van Ankie werden er vele loten verkocht. Djempol voor de bezoekers! En hoe eenvoudig sommige prijzen ook waren, men was allemaal tevreden met zijn prijs. Tot 16.00 uur zorgden Anita en Lennie ervoor dat de bezoekers konden snuffelen tussen de soms hele oude boeken en het documentatiemateriaal. En onvermoeibaar was er iedere keer dat luisterend oor.

De volgende regiobijeenkomst is zaterdag 4 november. Dan zijn we er ook weer bij.

 

Dodenherdenking Breda 4 mei 2017

Stichting Arjati stelt het zeer op prijs uitgenodigd te worden door Stichting 4 Mei Dodenherdenking Breda om een bloemstuk te mogen leggen voor

De omgekomen burgers in Azië.

  • “Voor alle burgers die zijn omgebracht of omgekomen tijdens of direct na de 2e Wereldoorlog in Azië als gevolg van verzet, internering, oorlogsgeweld en uitputting.”

Ieder jaar is er een vrijwilliger bereid om dit te doen en iedere keer proberen we jongeren hierbij te betrekken. Dit keer was de eer weggelegd voor Magda Wallenburg en haar nichtje Anne.

fotograaf Carl Mureau

fotograaf Carl Mureau

Anne verwoordde deze ervaring als volgt.

Met trots zeg ik dat ik met mijn tante een krans bij het park in Breda heb neer gelegd. Charlie en zijn oom hebben van Woonzorgcentrum Raffy de krans neergelegd en wij hebben de krans van Stichting Arjati neergelegd

Niet alleen raakte de dodenherdenking mij maar heeft het mij ook veel laten leren over bepaalde momenten, historie en gevoelens.

Ik heb heel veel respect voor mensen die in de oorlogen zijn overleden en / of omgekomen en voor mensen die nu destijds ook overlijden. Ik vind dat we men altijd in hun waarde moeten blijven houden en altijd respect horen te tonen naar men.

Ik hoop dat iedereens dodenherdenking even speciaal was als die van mij.

 

Film Liefde van Enang Wattimena 6 mei 2017

film liefde

Met bewondering en interesse heeft ons bestuurslid Charlene Vodegel dit bekeken. En onverwachts heeft dit verhaal haar ook geraakt. Ze herkende deze leidraad van het verhaal in haar eigen familiegeschiedenis terug.

Overigens hebben de andere korte films Premiere Etenstijd @CinemAsia on Tour 6 mei en Pricetag/價錢牌 Charlene ook geprikkeld. De Chinese en Indische normen en waarden kwamen duidelijk naar voren. Deze situaties en verhalen komt zij namelijk ook regelmatig tegen in haar eigen vriendenkring.

Het was echt de moeite waard om dit te doen en heel herkenbaar!

charlene in gesprek met enang

 Indische kookworkshop 13 mei 2017
Op zaterdagmiddag 13 mei organiseerde Stichting Arjati een Indische kookworkshop. Dit is voor het eerst dat Stichting Arjati dit deed en zoals de dag verliep, denken wij dat dit zeker voor herhaling vatbaar is! Het leuke van deze kookworkshop was dat het een hele diverse groep met deelnemers was, jong-oud, moeder-dochter en oma-kleindochter.
Om 13.30 stonden de vrijwilligers van Stichting Arjati bij de sambalkeuken van Woonzorgcentrum Raffy klaar om iedereen die aan deze Indische kookworkshop mee zou doen, op te vangen. Dit deden zij vol enthousiasme. Als eerste werden de deelnemers voorgesteld aan de chef-kok van die dag, Angele Siegers. Zij kregen nog een korte instructie en mochten daarna plaatsnemen aan weerszijden van het aanrecht met daarop een bakje met alle benodigdheden en ingrediënten, erg efficiënt. Daarnaast was er voor iedereen een mooi boekje waar alle recepten in stonden met alle benodigdheden en ingrediënten en de stappen die nodig zijn om het betreffende gerecht te maken. Tot aan de kleine details zoals sereh en asemwater (ook de Indische benaming stond erbij).
Angèle legde uit wat wij die middag precies gingen doen. Ze vertelde ook dat je niet te bang moest zijn om iets meer dan in het boekje staat, aan ingrediënten er in te doen. ”Probeer op gevoel te leren koken” zei ze, “dan leer je goed je eigen smaak hier in te doen”.
voorbereiding 2voorbereiding 1
De deelnemers werden uitgenodigd om per 2 of 3 mensen, samen een gerecht maken en Angele liep dan continue rond ter ondersteuning. “Mocht je mij nodig hebben, roep me dan” zei Angele en met dit gezegd te hebben startten zij allen vol goede moed aan het bereiden van de gerechten. De gerechten waren: atjar ketimun…orap arip, sambal badjak, daging smoor, kroepoek, witte rijst en agar-agar met gele vla erover heen.
dewi en lola
IMG_7923
Het was prachtig iedereen met elkaar te zien koken en ook mooi dat Woonzorgcentrum Raffy haar keuken hier voor openstelde. De jongste onder de deelnemers was  16 jaar oud. Die ging de kroepoek bakken…Prachtig hoe ze dit deed en met zoveel zorg voor de kroepoek! Zij had goed naar de instructies van Angele geluisterd…alle kroepoek kwam er knapperig en met een mooie kroepoekkleur uit.
De sfeer zat er gelijk in, ook mede door de gezellige bedrijvigheid van de bewoners van Raffy. Bij de sambal badjak werd al heerlijk genoten van de geur die van de rode massa afkwam. Het zag er ook al heerlijk uit.
sambal bijna klaar
IMG_7942
Ook bij de andere gerechten zoals de smoor zag je iedereen enthousiast koken en verrast worden door de lekkere smaak die er van het gerecht afkwam. Hier en daar kwamen geïnteresseerde bezoekers van Raffy langs en keken vol bewondering wat wij daar allen deden. Zij vroegen of Stichting Arjati dit vaker gaat doen want dan wilden zij graag meedoen. De namen werden genoteerd en Stichting Arjati gaat kijken of er in de toekomst nog iets mogelijk is.
Iedereen was zeer verrast toen bijna 2 uur later alle gerechten klaar waren en nog veel meer verrast dat alles ook nog zo gelukt was! De tafel werd gezellig gedekt en even later mocht iedereen die die dag deelnam als deelnemer of als vrijwilliger, heerlijk genieten van een eigen gemaakte Indische rijsttafel!
Het bleek een groot succes te zijn. Mensen hebben bij Woonzorgcentrum Raffy binnen kunnen kijken, er vond overdracht plaats EN iedereen die bij de Kookworkshop betrokken was heeft heerlijk kunnen eten en gezellig kunnen tafelen.
Stichting Arjati wil iedereen bedanken die deze dag tot een geslaagde dag heeft gemaakt. De deelnemers, Woonzorgcentrum Raffy, Angele en onze eigen vrijwilligers. Allen bedankt voor jullie inzet en jullie enthousiasme.
IMG_7955
IMG_7963
Collecte Oranjefonds 6 en 8 juni 2017
Net als vorig jaar gaan we met een aantal vrijwilligers collecteren voor het Oranjefonds. Van de opbrengst mag Stichting Arjati 50% besteden aan haar eigen doelstelling.
IMG_1311
Op dinsdag 6 en donderdag 8 juni zullen wij tussen 17.30 uur en 20.30 uur in Teteringen langs de deuren gaan om een bijdrage te vragen. Wij hopen natuurlijk dat u zowel het Oranjefonds als ons wil steunen.
 
Indië Herdenking Trip van Zoudtlandkazerne 8 juni 
Samen met een aantal veteranen leggen we een bloemstuk bij de Indië Gedenktekens Breda Oosterhout op de Trip van Zoudtlandkazerne.
Kumpulan Orang Tua Raffy 16 juni 2017
De kumpulans die om de twee maanden in Raffy plaatsvinden, worden ondersteund door vrijwilligers van Stichting Arjati. Deze keer wordt aandacht besteed aan het thema van de Indië Herdenking op 15 Augustus.
DSC00943

DSC00946

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: