Terugblik 1e serie lustrumactiviteiten Arjati

poster satebakwedstrijdOp zaterdag 5 juli jl., vierde Arjati haar eerste lustrum met een openbare lustrumactiviteit. In het kader van het 5 jaar bestaan van de stichting, werd een derde activiteit georganiseerd. Was de eerste activiteit een muzikale traktatie en een lekker hapje voor de bewoners van zorg- en wooncentrum Raffy, de tweede activiteit was een feestje voor alle vrijwilligers van Arjati. Met zelfgemaakte lekkernijen, een lezing van Rick van den Broeke over nootmuskaat, het werken aan banieren met daarop de levensgeschiedenis van een aantal vrijwilligers, en natuurlijk het uitwisselen met elkaar van levensverhalen en andere wijsheden. Dit waren momenten van overdracht pur sang.

DSC00750

DSC00753

De derde activiteit was de eerste van een serie openbare activiteiten. Waren de eerste twee activiteiten vooral intern gericht, de derde was vooral voor iedereen die Arjati een warm hart toedraagt. In de ochtend was er hard gewerkt om de gasten van deze dag welkom te mogen heten. Een aantal vrijwilligers had zich beziggehouden met het inrichten van de verschillende ruimtes, zoals de boekenstand met 2e hands-boeken, de partytent waaronder de satébakkers voor de wedstrijd veilig en droog stonden, de muziekgroep Weplay die zich gereed maakte voor een geweldig optreden, dhr. Rick van den Broeke die wederom zijn verhaal over nootmuskaat ging vertellen en de mensen die de bardienst gingen draaien. Dat we als Arjati op zoveel mensen, vrijwilligers van jong tot oud, mogen rekenen, maakt dat we samen deze dag tot een geweldige happening hebben kunnen maken. Uiteraard is daarbij de nodige hulp en steun vanuit Raffy vanzelfsprekend net zo belangrijk. Dat ook de directeur van Raffy even kwam kijken, bevestigt de belangrijke relatie tussen Raffy en Arjati.

Na de opening rond 14.00 uur door Ernst Breuer, bestuurslid en organisator van deze dag, was men in de gelegenheid om de lezing van dhr. Van den Broeke te volgen. Intussen kon men ook allerlei lekkers kopen in de Toko van Raffy, die langer open bleef vandaag dan normaal. Op het einde van de dag was duidelijk waarom. De mensen wisten de weg er naar toe goed te vinden, op het einde van de dag was de Toko helemaal leeg gekocht wat de lekkernijen betreft. We danken de mensen van de Toko die al die lekkernijen hebben verkocht. Hartelijk bedankt voor jullie goede zorgen, jullie inzet en jullie service. En vooral ook dat jullie langer open zijn gebleven dan normaal.

Intussen was de band Weplay al aan het warmdraaien en stond de eerste satébakker al te popelen om aan het werk te mogen gaan. Toen hij zich aan het voorbereiden was, werd in de Sambalkeuken ook al het een en ander klaargezet voor een workshop Sambal maken. Toen de lezing over nootmuskaat, onder grote belangstelling bezocht, werd afgesloten, klonken de eerste noten van Weplay al door het grand café van Raffy.

Weplay
Intussen vonden de eerste hapjes gretig aftrek uit de Toko en was de geur van de Sambals al waar te nemen. Het werd tijd om de jury voor de satébakwedstrijd te installeren en te instrueren, voor hun zo belangrijke taak. Bert Oudenhove (vrijwilliger van Arjati – midden), Lody Cordier de Croust (oud vrijwilliger van Arjati – links) en Tommy Mollet (Taekwondoka, deelnemer Olympische Spelen Londen 2012 – rechts), waren de juryleden die uiteindelijk de deelnemers gingen beoordelen.

jury

Toen de uitslag om 17.00 uur bekend werd gemaakt, was de eerste saté bakkampioen van Arjati 2014 een feit.
Op de derde plaats is geëindigd Carl May (rechts). Hij ontving een bronzen medaille. Wat vooral opviel bij deze kandidaat was de goede en uitgebreide voorbereiding, het eigen materiaal dat hij had meegenomen, zijn enthousiasme en vooral de manier waarop hij zijn saté presenteerde.
De tweede prijs werd gewonnen door Erik Koenen(links). Deze nieuwkomer wat betreft het satébakken, viel vooral op door de eenvoud van zijn presentatie. Hij ging voor alleen saté en saus. Hij ontving de zilveren medaille.
De laatste kandidaat en uiteindelijk winnaar van de wedstrijd, was dhr. Eduard de Herdt (bewoner van zorg- en wooncentrum Raffy – links op de foto, geassisteerd door Angèle werkzaam bij Raffy). Terwijl de andere twee kandidaten alles thuis hadden voorbereid, moest meneer De Herdt alles nog doen voor aanvang van de wedstrijd. Uiteindelijk is het hem gelukt om alles tijdig klaar te krijgen, en heeft hij de jury weten te overtuigen van de overwinning. Meneer De Herdt won de eerste prijs, ontving de gouden medaille en mag zich een jaar lang Satébakkampioen Arjati 2014 noemen. Daarbij ontving hij de wisselbeker van Arjati, die hij, zoals hij zelf aangeeft, het volgend jaar bij welzijn en leven in gezondheid, zal gaan verdedigen.

medaillewinnaars

Na de jury bedankt te hebben voor het kundig uitvoeren van hun taak, kreeg de band Weplay de kans om de laatste sessie ten gehore te brengen aan het publiek. Om 18.00 uur sloot Magda Wallenburg de voorzitster van Arjati de middag af en bedankte daarbij iedereen hartelijk.

Publiek u was geweldig. Muzikanten jullie speelden met hart en ziel. Vrijwilligers, wat zijn we trots op jullie. Met dank aan iedereen die heeft bijgedragen tot het succes van deze dag, zowel voor als achter de schermen, zowel vrijwilliger als beroepskracht, publiek zowel van Raffy, Arjati en daarbuiten. Terimah Kasih Banjak!

Organisator Ernst Breuer Namens stichting Arjati.

Voor een live reportage van deze middag verwijzen wij u naar opnames gemaakt door de gebroeders Mosies van Elisabeth TV.

video 5 jaar arjati

Volgens afspraak wordt hier het winnende recept Saté Ayam van dhr. De Herdt  getoond.

Ingrediënten

• 500 gram kipfilets • 4 à 6 eetlepels kecap manis • 2 à 3 theelepels ketumbar (koriander poeder) • peper en zout (naar smaak) • sap van een halve citroen • 2 grote uien • 4 à 6 grote tenen knoflook • ½ potje pindakaas • 1 à 2 eetlepels sambal oelek • 1 theelepel trassi • 1 eetlepel suiker • slaolie Benodigheden • Satéprikkers (houten) •

Barbecue Voorbereiding

De satéprikkers een half uur van te voren in koudwater onderdompelen

Bereiding

1. In een kom de kipfilets, in kleine stukjes gesneden, marineren met peper, zout, ketumbar, kecap manis (beetje bij beetje) en citroensap Meng alles goed door elkaar, kipfilets moeten donker van kleur zijn, zoniet, doe wat kecap bij 2. Gemarineerde kipfilets met plasticfolie bedekken en minimaal 1 uur in de koelkast zetten voor het intrekken (hoe langer hoe beter de smaak en het vlees wordt malser) 3. Saté steken nadat de marinade goed is ingetrokken, rijg op elke satéprikker 4 à 5 stukjes kipfilet eraan en grillen

Satésaus

1. Uien en knoflook heel fijn snijden 2. Verhit 4 à 5 eetlepels slaolie in een pan, fruit hierin de uien, knoflook voor ongeveer 2 minuten 3. Water toevoegen à 4 kopjes, laten koken tot het borrelt 4. Pindakaas (een halve potje) erbij, sambal oelek, trassi, suiker, peper en zout 5. Laat het geheel zachtjes koken op laag vuur Roer regelmatig door anders gosóng (verbranden), tot een dikke saus ontstaat Als de saus te dik is wat water erbij 6. Breng de saus op smaak Zodra er olie naar boven komt, is de saus klaar.

Serveer de saté ayam met lontong (gesneden samengepersterijst in blokjes), satésaus, gebakken uitjes en krupuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: