‘Wanneer is de vrede afgelopen?’

foto roel-van-de-laar/het fotoburo

door Janine van de Casteel. maandag 16 augustus 2010

BREDA – Op veel plaatsen in ons land werd gisteren de bevrijding van Nederlands-Indië herdacht, precies 65 jaar geleden. Ook in Huize Raffy in Breda kwamen enkele honderden mensen bijeen, onder wie ruim twintig veteranen.Een emotioneel weerzien met veel repatrianten van de eerste generatie, vergezeld door hun kinderen en kleinkinderen. De langverwachte vrede in het voormalig Nederlands-Indië bleek geen vrede te zijn, want na de capitulatie van Japan ging de ongelijke strijd gewoon door.

Mevrouw Meelhuysen (79) vertelde een aangrijpend verhaal: “Mijn moeder zei dat het vrede werd en dat we nooit meer honger zouden hebben. Maar we kwamen in een kampement, waar we zó ziek werden van ellende, dat mijn zusje Astrid vroeg wanneer de vrede eigenlijk was afgelopen.”

Wethouder Cees Meeuwis woonde de herdenking bij namens de gemeente. Hij sprak over een verschrikkelijke periode, die we nooit mogen vergeten. “Steeds minder ooggetuigen kunnen erover vertellen. We moeten de discussie over machtsmisbruik blijven voeren en we mogen blij zijn dat we in een vrij en democratisch Nederland wonen, waar iedereen gelijk is”, zei hij.

Het thema ‘Herdenken doen we samen’ was goed gekozen, vonden veel sprekers. De heer Jurgens, voorzitter van de raad van toezicht van Huize Raffy, was vijf jaar toen hij in een jappenkamp belandde. Hij memoreerde de teleurstelling en paniek toen na 25 augustus 1945 de zogeheten Bersiap aanbrak, een gewelddadige periode. Ernst Breuer, docent aan basisschool De Driezwing, ontdekte dat zijn moeder er nu pas aan toe is om over haar periode in het jappenkamp te praten. “De rivier de Kali Brantas kleurde bloedrood van alle slachtoffers, die het leven lieten”, vertelde Priscilla Bosman.

De organisatie van de herdenkingsbijeenkomst was in handen van de Stichting Arjati. De sprekers werden afgewisseld door het Kionkoor onder leiding van Johnny Rahaket. Nadat er bloemstukken waren gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers, vond er een defilé plaats langs het Indië-monument in de tuin van Huize Raffy.

2 reacties op “‘Wanneer is de vrede afgelopen?’

 1. magda
  28 augustus 2010 om 09:27

  Wilt u de Indië herdenking bij Raffy nog een keer meemaken, kijkt u dan naar ‘Breda in Beeld’. Een programma van StadsTV Breda.
  Vanaf vrijdag 27 augustus 19.00 uur zenden we een nieuwe aflevering uit van ’Breda in Beeld’ waarin wij u een overzicht laten zien van deze herdenking, met sprekers die werden afgewisseld door het Kionkoor.

  Ook hebben we een gesprek met Boy Boer die in 1942 in een vrouwenkamp te Bandoeng is geboren.

  De uitzending is op vrijdag 27 augustus om 19.00 uur, het programma wordt herhaald om 21.00 en 23.00 uur, op zaterdag 28 augustus om 01.00, 10.00, 16.00, 19.00, 21.00, 23.00 uur en op zondag 29 augustus om 01.00, 10.00 en 16.00 uur en is te zien op StadsTV Breda.

  U vindt StadsTV Breda op het analoge kanaal 45 van Ziggo (alleen Breda en omgeving)
  en op http://www.stadsradiobreda.nl

 2. ronny
  28 augustus 2010 om 09:29

  Herdenken – 15 Augustus 2010

  Het gure weer van vandaag paste uitstekend bij de herdenking, die voor velen toch wel emotioneel was: logisch gaan de gedachten weer terug naar toen, de zwarte bladzijde in het leven van de Nederlandse/Molukse mensen.
  Ik ben er ook van overtuigd, dat een ieder die deze dag heeft meegemaakt, het indrukwekkend heeft gevonden:

  Er zijn mooie en duidelijke woorden gesproken en het is maar te hopen, dat het Samen herdenken daardoor bekrachtigd wordt.
  Het Kionkoor heeft heel mooi gezongen onder de typische leiding van hun dirigent dhr.Rahaket.

  Het Korps Nationale Reserve heeft zich goed van hun taak gekweten en de vele en mooie bloemstukken maakten de 15 Augustus-Herdenking in Huize Raffy compleet.
  Na afloop was er een ontspannen samenzijn, hartverwarmende ontmoetingen en allerlei lekkers.

  Trouwe God,
  ik dank u voor mensen aan wie ik mij telkens weer kan verwarmen,
  mensen in onze eigen omgeving,
  maar ook mensen die hun leven al voltooid hebben, zoals Maria ( 15 Augustus-Maria ten Hemelopneming)
  Geef dat ik op mijn beurt doorgeef wat ik ontvangen heb.
  Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: