Terugblik Dodenherdenking Breda 4 mei 2013

Op zaterdag 4 mei was in Breda bij Monument ‘De Vlucht’ de jaarlijkse dodenherdenking. Veel vrijwilligers van Arjati erkennen het belang van deze herdenking en waren met velen aanwezig om samen met anderen de slachtoffers van oorlogsgeweld (burgers en militairen) waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Namens Stichting Arjati werd door de vrijwilligers Charlaine Breuer en Erik Koenen een bloemstuk gelegd voor de omgekomen burgers in Azië. Ieder jaar opnieuw is Arjati de organisatie dankbaar, dat daar de mogelijkheid voor gegeven wordt.

In een kort verslag omschrijft Charlaine deze iedere keer opnieuw indrukwekkende ervaring als volgt.

Om 19.20 waren we aanwezig voor de dodenherdenking in het Valkenbergpark in Breda. Het thema dit jaar was:  vrijheid spreek je af. De capitulatie van de Duitse bezetter werd op 6 mei ondertekend in Wageningen. Met deze capitulatie kwam de oorlog in het Europese deel van het Koninkrijk der Nederlanden ten einde. De oorlog in Nederlands-Indië duurde voort tot de overgave van Japan op 15 augustus 1945. 5 Mei
is de symbolische datum waarop Nederland de bevrijding van de Duitse en Japanse bezetter viert.

Allereerst werd er een korte toespraak gedaan door de voorzitter van de stichting 4 mei dodenherdenking. Daarna hield burgemeester van de Velde een toespraak en werd er een gedicht voorgedragen door een leerling van het voortgezet onderwijs. Daarna werd er begonnen met de kranslegging. wij waren een van de eersten die een krans mochten leggen.

Een paar minuten voor 8 werden de kerkklokken geluid en daarna was het tijd voor the last post die werd geblazen door dhr Jankowski. Hierna volgde de twee minuten stilte. Na de stilte werden de verschillende volksliederen ten gehore gebracht door Nassau Harmonie Breda.

Na de volksliederen was het tijd voor het tweede gedeelte van de kranslegging. Ook kregen mensen uit het publiek te kans om een bloemetje neer te leggen. Als laatste legde de stichting 4 mei dodenherdenking een krans. Na afloop hebben we nog met verschillende mensen gesproken, waaronder een bewoner en medewerker van Woonzorgcentrum Raffy die ook een bloemstuk hadden gelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: