Tentoonstelling ‘Aanpassen’ in Westerbork

Op zondag 14 augustus 2011, werd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de tentoonstelling ‘aanpassen’ officieel geopend. In een ‘besloten’ bijeenkomst werd door de stichting Nasi Idjo uitleg gegeven

over het project. Het project bestaat uit drie onderdelen, een boek, een film op DVD en een tentoonstelling. Hierin wordt uitleg gegeven door de 1e,2e en 3e generatie.

Door de auteurs/samenstellers Vaya Nijhof en Iris  Cousijnsen werd uitleg gegeven over het ontstaan van het project. Een aantal sprekers gaf uitleg over het belang van de tentoonstelling. Zij deden dit deels door ook hun eigen ervaringen met de toehoorders te delen. Patrick Neumann zorgde voor een muzikale omlijsting, geheel in stijl van het thema.

Er werd ook een korte dialoog gehouden tussen drie generaties van een Indische familie. Na afloop was er gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken. Natuurlijk waren er ook lekkere Indische hapjes te koop, die gretig aftrek vonden! De 1e generatie werd in de vorm van verhalen en portretten vastgelegd. Allemaal unieke verhalen, zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven zoals het door de mensen zelf werd verteld. In de zaal zat ook een aantal van deze hoofdrolspelers uit het boek.

De 2e generatie werd in de vorm van film (op DVD) vastgelegd. Hun verhalen gingen vooral over het ‘zwijgen’ van hun ouders.

In verschillende In’do Boxes, is door de 3e generatie, uitgebeeld, uitgelegd, getoond, wat hun band en identiteit is met hun grootouders. Het zijn allemaal unieke kunstwerken geworden.

De tentoonstelling is nog te zien :           tot en met 30 september 2011

Voor verdere informatie zie:  www.kampwesterbork.nl

Tekst              –           Ernst Breuer (algemeen bestuurslid Arjati)
Foto’s             –           Ernst Breuer (met toestemming bestuur Stg. Nasi Idjo)
***                  –           Op speciaal verzoek van het bestuur van Stg. Nasi Idjo is het aantal gebruikte foto´s van de tentoonstelling, beperkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: