Wereld Express in Breda

 

wereldexpress 1De Wereld Express is een kleurrijke, 12-meter lange trailer, die tussen mei 2014 en mei 2017 door Nederland zal reizen. Door een uniek samenwerkingsverband tussen Stichting Arjati, het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Woonzorgcentrum Raffy is het gelukt om de Wereld Express naar Breda te laten reizen. Drie weken lang zal de Wereld Express te vinden zijn op de parkeerplaatsen in de Bernard de Wildestraat bij Woonzorgcentrum Raffy.

 

De Wereld Express is een doe-tentoonstelling voor jong en oud over anders-zijn en jezelf zijn anno nu tegen de achtergrond van de Indische geschiedenis.Bezoekers kunnen op een interactieve manier op ontdekking gaan naar vooroordelen. Ze krijgen besef van anders-zijn en worden gestimuleerd om na te denken over hoe je vrede kunt maken en wat herinneren en herdenken inhoudt. Dit alles tegen de achtergrond van de geschiedenis van Nederlands-Indië. Ofschoon de tentoonstelling in eerste instantie gemaakt was voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar, blijkt de tentoonstelling niet aan leeftijd gebonden. Iedereen beleeft plezier aan de tentoonstelling, terwijl men op onderzoek gaat naar antwoorden aan de hand van een opdrachtenboekje met als resultaat een heus certificaat. Maar ook zonder opdrachtenboekje is de tentoonstelling de moeite waard. Ook blijkt de tentoonstelling een aanzet te zijn tot gesprek, met name voor hen die het moeilijk vinden om te praten over het Indische verleden. Jongeren die met hun Indische (groot)ouders de tentoonstelling bezoeken, zullen verrast zijn over wat dit aan gespreksstof zal opleveren.

 

De Wereld Express is elke dag geopend van 10 november tot en met 27 november van 13.30 uur – 17.00 uur. Tijdens deze tijden is het vrije inloop en wordt u ontvangen door een vrijwilliger van Stichting Arjati. Indien gewenst kunt u de tentoonstelling ook op andere tijden bezoeken. Neemt u hiervoor contact op met Magda Wallenburg (m.wallenburg@arjati.nl of 076 5225150) Een bezoek aan de tentoonstelling kunt u ook combineren met een bezoek aan het grand café van Raffy. Daar kunt u rustig napraten met elkaar en indien gewenst tegen betaling wat drinken.

De aanwezigheid van de Wereld Express in Breda is één van de lustrumactiviteiten van Stichting Arjati, die gedurende het lustrumjaar mei 2014 – mei 2015  georganiseerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: