5 jarig lustrum Stichting Arjati

bestuurOp 7 mei 2009 werd Stichting Arjati opgericht. De aanleiding hiervoor was een verzoek van de voorzitter van de KJBB regio West-Brabant en Zeeland, mevrouw Ankie Cordier de Croust,  aan Magda Wallenburg om de organisatie van de 15 Augustus Herdenking op zich te nemen.

De huidige werkgroep wilde de organisatie van de 15 Augustus Herdenking pas loslaten, als hier een serieuze opvolging voor was. Opgegroeid met het belang van het houden van de 15 Augustus Herdenking ging Magda op zoek naar personen, die samen met haar deze kar wilden trekken. Freek Kraus en Stefan Samuels waren direct geïnteresseerd en Stichting Arjati werd opgericht.

overdrachtDe stichting nam echter niet alleen de organisatie van de 15 Augustus Herdenking op in haar statuten, maar zette hier breder op in. Ze verruimde de doelstelling met het  borgen van het Indisch Cultureel Erfgoed in Breda en omgeving.

De letterlijke tekst van de doelstelling in de oprichtingsstatuten:

  • Het stimuleren van het behoud van het Indisch cultureel erfgoed in Breda en omgeving;
  • Het organiseren en borgen van activiteiten die te maken hebben met het stimuleren en het behoud van het Indisch cultureel erfgoed, zoals het organiseren van de Indië-herdenking;
  • Het betrekken van tweede en derde generatie jongeren met betrekking tot het behoud van
  • het Indisch cultureel erfgoed;
  • Het bieden van ondersteuning aan derden op het gebied van het organiseren van activiteiten met betrekking tot het Indisch cultureel erfgoed;
  • Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk zijn.

Dankzij de 30 vrijwilligers die Stichting Arjati rijk is, heeft zij een stevige basis weten te leggen onder de koers die zij wil varen om het Indisch Cultureel Erfgoed te borgen.  Deze basis werd nog extra versterkt door het intensiveren van de samenwerking met o.a. Stichting Woonzorgcentrum Raffy, KBS Kievitsloop, het IBP van KMA Breda, Bibliotheek Breda en last but not least de Gemeente Breda. Met elkaar zijn een aantal mooie projecten in het kader van overdracht gerealiseerd. Te noemen vallen o.a.

Het oral history project van het Bredaas Stadsarchief, waarin verschillende Indische  Nederlanders en Molukkers hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indië  voor de camera vertelden. Een van de geïnterviewden is de vrijwilliger van Arjati de  heer Henk Kemper.

De film/documentaire Een andere warmte, die ook in opdracht van het Bredaas Stadsarchief gemaakt is. Zowel bij het oral history project als bij de film speelde vrijwilliger en historicus Kees Wouters een belangrijke rol.

Onze eigen productie Hoe senang voel jij je over je Indische roots?

De tentoonstellingen Vergeten Oorlog in de Bibliotheek Breda Centrum en Zij waren toen nog zo jong in Bibliotheek Brabantpark.

De onlangs verschenen film/documentaire  Op weg naar een betere toekomst, gemaakt door de cadetten van het IBP van de  KMA. In deze documentaire worden veteranen geïnterviewd door cadetten, waarbij historische beelden de interviews omlijsten.

 

Het realiseren van deze projecten was niet mogelijk zonder de medewerking van de deelnemers aan deze projecten, die zich allen kwetsbaar opstelden door hun levenservaringen met ‘vreemden’ te delen. Dit alles in het kader van het borgen van het Indisch Cultureel Erfgoed. Vanaf deze plek iedereen nogmaals dank u wel!

Het huidige bestuur, bestaande uit Freek Kraus, Ernst Breuer, Dewi van Hoek, Chesron Nanuru, Magda Wallenburg, en de groep vrijwilligers staan de komende jaren weer klaar om de reguliere activiteiten voort te zetten en nieuwe activiteiten en projecten te ontwikkelen. Ondanks dat we spreken over Indisch erfgoed, heeft Stichting Arjati ook aandacht voor het Molukse erfgoed, wat terug te vinden is in het oral history project, de film Een andere warmte en de tentoonstelling Zij waren toen nog zo jong. De interviews die door Kees Wouters zijn afgenomen, zijn te vinden in op de website van het Bredaas Stadsarchief.

 

Op woensdag 7 mei 2014 viert Stichting Arjati haar 5-jarig lustrum. Niet met één activiteit, maar met meerdere lustrumactiviteiten verspreid over het hele lustrumjaar. Na een besloten activiteit met de bewoners van Raffy en een activiteit met de vrijwilligers van Stichting Arjati, start de reeks van openbare lustrumactiviteiten.

De eerste openbare lustrumactiviteit is een satébakwedstrijd op zaterdag 5 juli. Tijdens de saté bakwedstrijd zijn er verschillende andere activiteiten. Zo kunt u een lezing volgen van Rick van den Broeke over de VOC, Banda eilanden en de handel in nootmuskaat, kunt u zien hoe sambal wordt gemaakt en is er live muziek van Dewi van Hoek & friends. Het evenement is gratis toegankelijk. Wilt u deelnemen aan de satébakwedstrijd, dan zijn de kosten 10 euro. Om mee te kunnen doen, dient u een mailtje te sturen aan e.breuer@arjati.nl .

De tweede openbare lustrumactiviteit heeft een informatief karakter en speelt zich af tijdens Pasar Raffy 2014 op zondag 13 juli a.s. Op deze dag laat Stichting Arjati zien wie zij is, aan welke projecten zij heeft meegedaan en welke activiteiten en projecten op stapel staan. Documentatiemateriaal over Indië voor, tijdens en na de oorlog kan ingekeken worden en de boekentafel met 2e handsboeken over Indië/Indonesië is weer rijkelijk gevuld. De vrijwilligers van Arjati staan de hele dag ter uw beschikking om met u hierover in gesprek gaan. Will van de Corput heeft speciaal voor deze dag een tentoonstelling samengesteld, waar hij u graag het een en ander over wil vertellen. Voor meer informatie over Pasar Raffy 2014 verwijzen wij u graag naar de website van www.raffyzorg.nl

Verschillende lustrumactiviteiten zullen hierna volgen. Deze worden nader bekend gemaakt. In de week van 7 mei 2015 zal als afsluiting van het lustrumjaar een bijzondere lustrumactiviteit georganiseerd worden. Houdt u hiervoor onze website in de gaten.

Ik eindig dit lustrumbericht met u allen uit te nodigen voor één van onze lustrumactiviteiten. Immers hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Graag tot ziens!

Magda Wallenburg, voorzitter

Stichting Arjati is een non profit instelling en afhankelijk van giften en donaties om haar activiteiten te kunnen uitvoeren. Wij zijn dan ook zeer blij met particuliere giften, hoe klein ook, sponsoring en ontvangen subsidies. Hecht u ook waarde aan het Indisch Cultureel Erfgoed  en bent u in de gelegenheid om ons te sponsoren of  financieel te ondersteunen? Wij ontvangen uw bijdrage graag op rekeningnummer NL82RABO 0134 668723 ten name van Stichting Arjati.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: