Stamboomcafé Indische Roots

Iedere derde woensdag van de maand organiseert Stadsarchief Breda een stamboomcafé samen met de collega’s van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Specialisten, zeker als het gaat om stamboomonderzoek in Breda en omstreken. Dus ben je nieuwsgierig naar je familiegeschiedenis? Wil je weten waar je vandaan komt? Of kom je niet verder met je onderzoek? Loop gerust binnen, we staan voor je klaar. Samen met Stichting Arjati hebben we dit keer de Indisch Genealogische Vereniging uitgenodigd.

privécollectie mevrouw Westerkamp

De Indische Genealogische Vereniging werd opgericht in 1988. De initiatiefnemers hadden hun belangstelling voor de eigen Indische familiegeschiedenis gemeen, maar konden met hun vragen over genealogisch onderzoek naar Europese families in de voormalige Nederlandse koloniën niet altijd terecht bij de bestaande landelijke instellingen op genealogisch gebied. Daarom werd besloten tot het oprichten van een onafhankelijke vereniging, die op een grondige wijze bezig wil zijn met Indisch genealogisch onderzoek.

Tijdens het café toont de IGV de mogelijkheden om te zoeken naar Indische voorouders of familieleden die hier zijn verbleven. Ze doet dat aan de hand van speurtochten van de eigen leden. De genealogievereniging richt zich voornamelijk op de koloniën in de Oost en in mindere mate in de West. Er komen verschillende thema’s aan bod, zoals het achterhalen van Inlandse en Chinese voorouders en het nut van DNA-onderzoek voor mensen met een Indische achtergrond. Er wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de oral history: de verhalen van Indische ouderen. Juist deze verhalen leggen vaak de basis van het Indisch stamboomonderzoek. En bovendien: het zijn verhalen die verteld moeten blijven worden.

De presentatie zal worden gegeven door Kevin Felter, bestuurslid IGV.

Stichting Arjati zet zich in voor behoud en overdracht van het Indisch Cultureel Erfgoed in Breda.

Praktische informatie

Het stamboomcafé vindt plaats bij Stadsarchief Breda, Parade 10 in Breda – ingang via Keizerstraat. Inloop vanaf 13.30 uur, de presentatie start om 14.00 uur. De toegang is gratis.

3 reacties op “Stamboomcafé Indische Roots

 1. J. Pieroelie
  19 januari 2020 om 13:14

  Arjati,
  “Stamboom cafe Indische roots” van de derde woensdag in december 2019 heb ik helaas gemist omdat ik er niet van wist en ik niet wist van uw stichting.
  De aankondiging las ik achteraf op de site van “Indisch4Ever” maar heb uw ontmoeting met IGV die dag graag willen bijwonen, waar mij eventuele tips aangereikt konden worden in de zoektocht naar concrete gegevens van mijn opa Christiaan Albert Ham, en zijn ouders Lodewijk Adolf Ham en de Javaanse inlandse vrouw Dasma (christen vrouw Mien).
  Wat ik slechts weet zijn anekdotes, familie verhaaltjes van toen, summiere vermeldingen o.a. dat Christiaans 2e levenspartner Nettie (tante Net) Timmermans was, en zijn nevenberoep/bijbaantje muzikant was, (saxofoon, klarinet, viool). Hij trad o.a. op in het ‘Prinsenpark’ te Batavia.
  Hopelijk kan ik een dergelijke bijeenkomst met IGV in de toekomst ook bijwonen bij Arjati, met vragen over voorouders of vragen naar mogelijkheden e.e.a. te vinden. Echter Breda is niet mijn woonplaats, is lidmaatschap dan mogelijk ?
  Ik wacht uw bericht met belangstelling af.
  Vriendelijke groet, J. Pieroelie.

  • 19 januari 2020 om 13:38

   Geachte heer Pieroelie,

   Dank u wel voor mail. Het stamboomcafé Indische Roots bleek zeer gewaardeerd door de bezoekers. Wij hebben voornemens om vaker deze bijeenkomsten met Stadsarchief Breda te organiseren en zullen u hiervan zeker op de hoogte stellen. U kunt ook persoonlijk contact zoeken met het IGV om dieper op uw zoektocht in te gaan. Ik zal wat informatie hierover vragen en mail u hier apart nog over.

   Wat betreft lidmaatschap; Stichting Arjati heeft geen leden. Wel zijn we erover aan het denken om een ‘vrienden van Stichting Arjati’ op te zetten. We houden u hier ook van op de hoogte.

   Met vriendelijke groeten,
   Magda Wallenburg- voorzitter Stichting Arjati

   • J. Pieroelie
    23 januari 2020 om 17:11

    Prima mevrouw Magda Wallenburg dat u voornemens bent met Stadsarchief Breda deze bijeenkomsten vaker te organiseren en mij hiervan op de hoogte brengt.
    Om contact op te nemen met IGV zal ik een ingang daartoe moeten vinden, daar ben ik niet bedreven in, waar/hoe maak ik contact. Daarom wacht ik uw toezegging, mij hierover apart te mailen, af.
    Ook dank dat ik op de hoogte wordt gehouden, in het algemeen betreft Arjati.
    Vriendelijke groet, Jeffrey Pieroelie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: