Radio Tjampoer Adoek op You Tube

Afgelopen maand had ik een hernieuwd contact met Meity Janssen, door wie ik jaren geleden geïnterviewd werd over mijn werkzaamheden bij Stichting Woonzorgcentrum Raffy voor haar radioprogramma Tjampoer Adoek. Via Henk Kemper kwam ik weer in contact met haar, omdat zij aandacht vroeg voor de Tjampoer Adoek afleveringen 1 en 2, die op You Tube geplaatst zijn. Indien hier interesse voor zal zijn, dan wil zij alle afleveringen op You Tube plaatsen. Ik werd meteen enthousiast en als voorzitter van Stichting Arjati vind ik het geweldig dat al deze afleveringen op deze manier voor iedereen toegankelijk worden. Ik was dan ook meteen bereid om hier via onze website aandacht aan te besteden.

U kunt de afleveringen beluisteren op http://www.youtube.com/user/RadioTjampoerAdoek.   Mochten er meerdere afleveringen volgen die op You Tube geplaatst worden, dan houden wij u op de hoogte.

Op mijn verzoek stelt Meity zich  aan u voor.

Lieve lezers:

Ik ben Meity Janssen en ik ben 69 jaar. Vanaf mijn 50 ste heb ik me beziggehouden met radio werk op amateur niveau. Het begon zo… Door een langdurige knieblessure was ik vanaf mijn 40ste gebonden aan huis  totdat.. ik in de plaatselijke krant een berichtje las, dat de lokale omroep van Hengelo om vrijwilligers vroeg.

Dit was voor mij DE kans om me even met wat anders bezig te houden dan alleen met mijn gezin.

Zo gezegd,  zo gedaan. Binnen een week was ik aangenomen voor redactie werk en slaagde ik voor een stemtest en mocht ik ook interviews afnemen. Mijn onbezoldigde vrijwilligerswerk kon beginnen bij het programma Nieuws Vizier…een politiek getint programma. Politiek nu was mijn zwakste punt en na een half jaar hield ik het voor gezien. Mijn belangstelling ging meer uit naar cultuur.Intussen  had ik alweer uitgekeken naar nieuwe mogelijkheden en ontdekte, dat een aantal jongeren graag een eigen jongeren programma wilde beginnen. Ze zochten een programma maakster, die hun wilde begeleiden en met hen mee wilde  denken en dat werd de geboorte van het jongeren programma STOP gevuld met thema uitzendingen en muziek!!  1 jaar later bleek het een groot succes, maar Meity was niet meer nodig..zo dachten zij. Ik ging en enige tijd later was STOP verleden tijd!!

Mijn gedachten vlogen inmiddels verder. Op de vraag van mijn dochter: “Mam..ik ben toch ook Indisch?Wat is dat Indisch ”bleef ik het antwoord schuldig. Doordat ik vaak Indo kessassar (verdwaalde Indo) werd genoemd ging ik me meer Nederlands voelen. Ben ik geen Indo dan maar Blanda ..zo dacht ik vele jaren totdat haar vraag kwam..”Mam”..Als antwoord op die vraag werd Radio Tjampoer Adoek geboren (afgekort tot R.T.A. en het betekent..van alles wat).Het kostte mij een jaar van voorbereiding, want waar moest ik beginnen..wat voor inhoud wilde ik eraan geven..wat was mijn doelgroep..kon ik dat wel?? Ik reisde af naar Wieteke van Dort, bracht een bezoek aan het team van Radio Tokeh die in Schiedam al langer in de lucht was..maar het was tenslotte Miel de Gruyter, schrijver van het boek Javindo, die mij in een 2 uur durend telefonisch onderhoud over de streep wist te halen. Met mijn koffertje vol technische spullen en mijn foto toestel begon ik aan mijn reis door Nederland op zoek naar de gewone Indische mens en hun verhalen. Ik werd muzikaal ondersteund door de Boeroeng Boeroeng Koening, Ben Kentang en Ben Tahoe, mijn Dodol Depok Jos Leander enz.enz.

En in oktober 1992 zag RTA het levenslicht bij de lokale omroep van Hengelo. En verder ging het naar de lokale omroepen van Almelo en Enschede . Van 1.4. 2001 tot 8.1.2006 was Radio Tjampoer Adoek via Internet wereldwijd te beluisteren en de luisterkring werd een beetje groter totdat het Amerikaans radio station met andere regels kwam, waar ik niet aan kon voldoen. Het is sindsdien stil geworden totdat ..ik op de gedachte kwam om een herhaling van alle afleveringen op You Tube te zetten. Met behulp van mijn radio technicus Geert Jan Schoonbeek kon ik mijn gedachte daadwerkelijk gestalte geven. Of er ooit nog nieuwe afleveringen bijgevoegd worden zal de tijd leren.

Mag ik U allen veel luisterplezier toewensen!!

Uw kunt reageren naar Meity Janssen, Marskant 17-37, 7551 BS te Hengelo of naar email: meity43@live.nl

3 reacties op “Radio Tjampoer Adoek op You Tube

 1. 21 oktober 2012 om 20:23

  Hoogtepunten uit Radio Tjampoer Adoek aflevering 1, deel 1 en 2
  Uitgezonden op 1 april 2001

  1. Mbo Merie en oom Koemis met een praatje en een liedje;
  2. Ik schreef een gedicht voor Paul..de tweelingbroer van ijn broer Arie. Het werd door Inge Dumpel voorgedragen en daarna gevolgd met passende muziek.
  3. Informatie over het gebaar. Het nieuws is natuurlijk al passe.
  4. Mijn broer Arie met een van zijn streken.

  Wat muziek betreft hoort men Wouter Muller, onze Indische troubadoeur uit Twente;Mbo Merie met op de guitaar oom Koemis; Blue Dynamites met First of May en tot slotWieteke van Dort met Eiland in de zon.

 2. 21 oktober 2012 om 20:25

  Hoogtepunten uit Radio Tjampoer Adoek aflevering 2, deel 1 en 2.
  Uitgezonden op 8.4.2001
  1. Een klein gedichtje van Lilian Ducelle van Tong Tong;
  2. Boy Rancuret maakt een begin met onze eigen Indische geschiedenis;
  3. Frits van den Bos uit Amsterdam met een Portugees liedje
  4. De 90 jarige oma Huffenreuter uit Almelo met een recept.

  Ondersteund met muziek van de Boeroeng Boeroeng Koening, de Sambel
  Bajaks,Suara Bintang en Bert Simon.

 3. 21 oktober 2012 om 20:29

  Hoogtepunten uit Radio Tjampoer Adoek aflevering 3, deel 1 en 2.
  Uitgezonden op 15.4.2001

  1. Er wordt een begin gemaakt met meningen over het Petjoh; Spreker is: Arie Janssen
  2. Fred Loen over zijn boekje Petjoh..de taalschat van Indische Nederlanders;
  3. Theo Huygens Tholen uit Australië leest voor uit het boekje van
  Tjalie Robinson: Je lah je rot.

  De muziek die je hoort is van de Boeroeng boeroeng Koening; Ben Tahu en Ben Kentang;Bea Matulessy; en tot slot hoor je Wieteke van Dort en Willem Nijholt met Het betjak lied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: