Het project Nederlands-Indië, voortgekomen uit de adoptie door Kbs Kievitsloop van het Indië monument in Breda, vindt al enkele jaren plaats. Het project maakt het mogelijk om de kinderen de geschiedenis letterlijk te laten ervaren. De kinderen bezoeken het Indië monument en gaan in gesprek met mensen, die de geschiedenis zelf hebben meegemaakt. Een impressie van het project volgt hieronder.
Groep 7 Kbs Kievitsloop bezoekt woonzorgcentrum Raffy 21 maart 2016
We worden welkom geheten door mevrouw Magda Wallenburg, voorzitter van Stichting Arjati en werkzaam bij Raffy. Aan de hand van een korte film wordt de relatie tussen Nederland, Nederlands-Indië en Indonesië uitgelegd. In de lessen op school is ruim aandacht besteed aan deze geschiedenis door de leerkracht van groep 7, Ernst Breuer (naast leerkracht ook bestuurslid van Stichting Arjati).
Vervolgens gaan we met de kinderen op zoek naar hoe zij in het leven staan. Wat doet oorlog, vijandigheid en onzekerheid met hun. In hoeverre voelen zij zich veilig? En wat kunnen we er zelf aan doen om elkaar een veilig gevoel te geven?
De kinderen bezoeken het monument, waar uitleg wordt gegeven. Waarom een monument, wat is de symboliek? Wat vertellen de beelden? De kinderen luisteren aandachtig naar de uitleg. Ook de meegekomen ouders beluisteren de informatie.
Als we weer naar binnengaan, krijgen we een lekkere snack in de vorm van een pasteitje. En is er ook nog spekkoek en ranja voor de kinderen en thee of koffie voor de volwassenen.
Inmiddels zijn de vrijwilligers van Arjati, bewoners en anderen gearriveerd die geïnterviewd gaan worden. Op school hebben de kinderen de vragen bedacht en uitgetypt. De kinderen worden in tweetallen gekoppeld aan de mensen en zoeken een plaatsje om hun interviews af te nemen. De kinderen nemen hun taak serieus en dat levert mooie foto’s op. Na afloop worden de mensen bedankt en sluiten we de dag af.
De kinderen werken op school de interviews verder uit. Deze worden ieder jaar tijdens de herdenking op 15 augustus gebruikt. Een aantal kinderen geven dan uitleg over de lessen die ze op school hebben gevolgd en over de interviews. Ieder jaar weer is er veel belangstelling voor.
We kijken weer terug op een leuke en leerzame ochtend op Raffy.
NB: Dit jaar zijn de interviews ook in te zien bij de tentoonstelling over (re)patriëring naar Nederland, die door Bud Doove op 28 mei in Raffy gehouden wordt.
Gastles door de heer Bert Oudenhoven 11 april 2016
Als vervolg op het bezoek aan het Indië monument en de interviews met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt, verzorgde de heer Bert Oudenhoven, vrijwilliger van Arjati, een gastles in deze groep 7.
Hij begon met de geschiedenis van zijn familie. Waar hij geboren is, waar hij heeft gewoond, wat voor werk zijn vader deed en hoe zijn moeder zorgde voor een groot aantal kinderen. Eigenlijk hoe zijn leven eruit zag, totdat de oorlog ook uitbrak in Nederlands-Indië en alles veranderde.
Hij vertelde over het leven in verschillende kampen en gebruikte hierbij zijn eigen website www.SNSD.nl. Daarna liet hij diverse tekeningen en foto’s zien en vertelde daarbij zijn verhaal. Een interessante vertelling, waarbij de kinderen goed luisterden en regelmatig vragen stelden.
De kinderen vonden het reuze interessant, want er volgde op het einde van zijn verhaal een spontaan applaus. Ook over deze gastles maken de kinderen nog een verslag. We bedanken dhr. Oudenhoven voor deze gastles.
Interesse in het project Nederlands-Indië voor de basisschool
Het project is een co-creatie van Stichting Woonzorgcentrum Raffy, Kbs Kievitsloop en Stichting Arjati.
Mocht u geïnteresseerd zijn in dit project om bij u op school te houden of wilt u hier meer over weten, mailt u dan naar Ernst Breuer: e.breuer@arjati.nl Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Op verzoek verzorgt de heer Bert Oudenhoven ook op andere scholen gastlessen, waarbij hij met name aandacht besteed aan zijn leven als kind in een interneringskamp gedurende de periode 1942 – 1945.