Project ‘Gedragen doeken’

Rens Heringa en Liesje de Leeuw zijn gestart met de voorbereiding van een boek met de titel ‘Gedragen doeken’.  Daarvoor verzamelen zij verhalen en foto’s van batiks.
Doeken die als kledingstuk gedragen zijn; doeken die verhalen met zich meedragen; doeken die nu op handen gedragen worden.

Oude sarongs en kaïns zijn niet zomaar een mooi versierde doek. De kledingstukken vertellen met de afbeeldingen en kleuren een heel verhaal. Dat is de eerste betekenis van de doek. De tweede betekenis is praktisch. Gebatikte stoffen zijn ijzersterk en gaan wel tientallen jaren mee. Ze verwisselen van eigenaar en van gebruik; een oude kaïn werd een keukengordijn, een sierlijke sarong werd kussensloop. Maar er is méér. Veel batik doeken hebben een eigen, persoonlijk verhaal. Dat geeft de derde, de emotionele betekenis.

Er is bijvoorbeeld een verhaal dat doorverteld wordt bij die ene speciale sarong, die beschermt tegen ongeluk. En een verhaal over een doek die alleen bij een overlijden gebruikt werd. Over die kaïn van opa die de kleinzoon zou krijgen bij zijn huwelijk. Het kan een verhaal zijn van een jonge marinier die speciaal voor zijn zusje een batik liet maken. Er zijn spannende verhalen uit oorlogstijd maar ook zijn er grappige verhalen verbonden aan doeken. Zoals het verhaal over de doek die al drie generaties gebruikt wordt als een van de gezinsleden ziek is maar inmiddels zo dun is geworden, dus niemand mag nu ziek worden… .

rens heringa en liesje de leeuw 3

Rens Heringa en Liesje de Leeuw in gesprek over een gedragen doek.

Op zoek naar betekenis

Al die verhalen bij elkaar dragen het Indisch Cultureel Erfgoed dat bewaard moet worden. Die verhalen helpen om de geschiedenis van onze (groot)ouders te begrijpen. Ze zijn de moeite waard om doorverteld te worden en ze inspireren om met het heden en de toekomst om te gaan.

Wilt u een bijdrage leveren aan het boek ‘Gedragen doeken’ of wilt u meer weten over dit project, komt u dan luisteren naar Liesje de Leeuw tijdens één van haar ‘vertel’optredens, waarna zij alle tijd heeft om persoonlijk met u in gesprek te gaan.

U kunt Liesje vinden tijdens

Kumpulan Orang Tua Raffy op vrijdag 17 april a.s. in Raffy aan de Bernard de Wildestraat 400 te Breda; aanvang 14.00 uur. Let wel, de kumpulan is alleen toegankelijk voor ouderen van 70+ en hun begeleider(s). Toegang is vrij.

Het Brindofestival op zaterdag 9 mei a.s. in De Poelewei aan de Mgr. de Vetstraat 2 te Breda; aanvang 14.00 uur. Het festival is voor iedereen toegankelijk en de toegang bedraagt 2 euro per persoon (kinderen 1 euro).

En neemt u vooral uw ‘gedragen doeken’ mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: