Docu-film Buitenkampers – Boekan main, boekan main!

Donderdag 3 oktober om 19.30 uur vindt de première plaats van de docu-film Buitenkampers – Boekan main, boekan main! in Chassé Cinema te Breda. Deze film is gemaakt onder regie van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich.

Op de website van Chassé Cinema wordt de volgende uitleg gegeven aan deze docu-film.

Enige maanden na de Japanse inval in Nederlands-Indië werden de totoks (volbloed Nederlanders) in Jappenkampen gestopt, terwijl de Indo’s (gemengdbloedige Nederlanders) buitenkampers werden.

Zij konden amper aan eten, medicijnen of kleding komen. Na de bevrijding en de ontberingen van de Japanse tijd werd het leven er voor hen ook niet beter op en volgde er een zo mogelijk nog heftigere periode: ‘de Bersiap’. Het is de eerste keer dat er een film is gemaakt over deze lang verzwegen periode. De Indische Nederlanders van de tweede en derde generatie zijn in meer of mindere mate beïnvloed door het grote zwijgen van hun ouders en grootouders over deze dramatische periode in hun leven. In Buitenkampers – Boekan main, boekan main!, waarin openhartige vraaggesprekken worden afgewisseld met bijzonder archiefmateriaal, wordt dit zwijgen na meer dan 70 jaar doorbroken. Van de makers van Contractpensions-Djangan loepah!

Als stichting met het belang van overdracht in onze doelstelling zijn wij erg blij met het verschijnen van deze documentaire. Interessant voor ons zijn de reacties op deze documentaire. Wij zouden het fijn zijn als u deze reacties met ons wil delen.

Voor het bekijken van de trailer, klikt u op de foto.

3 reacties op “Docu-film Buitenkampers – Boekan main, boekan main!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.