Poolse Herdenking op 28 oktober jl.

Op zondag 28 oktober jl. organiseerde Stichting Herdenking Bevrijding Breda de inmiddels alweer 68e Poolse Herdenking op zowel de Poolse begraafplaats aan de Vogelenzanglaan als op de Poolse begraafplaats aan de Ettensebaan. Namens Arjati legden Douglas Hoed en zijn zus Elly bloemen. Douglas heeft voor u het volgende verslag geschreven.

Namens de Stichting Arjati hebben mijn zus Elly en ik de Poolse Herdenking(68e) bijgewoond op zondag 28 oktober. Het was een hele mooie indrukwekkende bijzondere herdenking met een speciaal tintje.

Wijlen generaal Stanislaw Maczek de aanvoerder van de Eerste Poolse Pantzerdivisie zou 120 jaar zijn geworden en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie bestaat 70 jaar. Vanuit Polen kwam een delegatie hoogwaardigheidsbekleders, twee oud-strijders en veel nazaten en de Poolse ambassadeur.

De ceremonie begon in de Grote Kerk in het Ginneken. Aanwezig was daar een Erewacht van de Eerste Poolse Pantzerdivisie. Daarna liepen wij in een stoet naar de Poolse Begraafplaats aan de Vogelenzanglaan in het Ginneken. Het was prachtig weer wat al heel bijzonder was. Op de Begraafplaats werden bloemen gelegd door diverse organisaties waaronder ook Arjati en werden toespraken gehouden door onder meer de burgemeester Peter van der Velden en de Poolse Ambassadeur Jan Borkowski. De burgemeester sprak onder meer dat wij best even stil mogen staan dat wij onze vrijheid te danken hebben aan onder andere de Poolse bevrijders en dat democratie een hoog goed is. De Poolse Ambassadeur zei dat ook nu weer hardwerkende Polen aan onze welvaart bijdragen.

Kinderen van de Laurentiusbasisschool Ginneken hebben bloemen gelegd op de graven van de gesneuvelde Poolse militairen. Daarna was op de Poolse Begraafplaats aan de Ettense Baan herdenking. Daar was ook aanwezig de gouverneur van de KMA de generaal Vleugels. Naast toespraken van de burgemeester en de Poolse ambassadeur werden er door het Erewacht van de Eerste Poolse Pantserdivisie saluutschoten gelost wat zeer indrukwekkend was.

Op de foto bij het Ereveld aan de Ettense Baan staat de oudste veteraan geflankeerd door twee soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie voor het graf van generaal Maczek. Generaal Maczek wordt deze maand in heel Polen herdacht.

Op de begraafplaats waren ook enkele Indiëveteranen aanwezig die een ere-groet brachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: