Bestuur

Stichting Arjati is op 7 mei 2009 in Breda opgericht. Zij heeft een onbezoldigd bestuur bestaande uit Ernst Breuer, Dewi van Hoek, Guus Rozendaal, Tilly van Coevorden en Magda Wallenburg. 

Voorzitter

Mijn naam is Magda Wallenburg en ik ben geboren in Manokwari te Nieuw Guinea. Als kind van Indische ouders heb ik de Indische cultuur in de breedste zin van het woord meegekregen.

Door mijn werk bij Stichting  Woonzorgcentrum Raffy in Breda  en de steeds kleiner wordende groep eerste generatie werd ik me steeds bewuster van het verdwijnen van een voor mij belangrijk stuk cultureel verleden.

Als voorzitter van Stichting Arjati zal ik mijn uiterste best doen om onze doelstelling zo goed mogelijk uit te voeren, zodat ook de generaties na ons het Indisch zijn een plek kunnen geven en kunnen blijven herkennen in het dagelijks leven om hun heen.

Penningmeester

Mijn naam is Dewi van Hoek, dochter van een Nederlandse moeder en een Moluks-Indische vader. De laatste jaren van mijn opa (van mijn vaders kant) begon hij steeds meer over zijn verleden te praten. Ik vond dit erg interessant, allereerst omdat hij vanuit zijn ervaring aan het vertellen was maar ook omdat er weinig over verteld wordt.

Stichting Arjati heeft er voor gezorgd dat ik steeds meer over de geschiedenis te weten ben gekomen. Daarnaast heb ik via Stichting Arjati kennis mogen maken met een gezellige groep mensen, waarbij overdracht en het uitwisselen van ervaringen centraal staat. Ik hoop dat we met zijn allen dit in stand kunnen houden en ik zet me hier graag voor in.

Secretaris

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Guus-1-1.jpg

Mijn naam is Guus Rozendaal, gepensioneerd, werkzaam geweest in het internationale bankwezen, geboren in 1953 in Medan op Sumatra uit Nederlandse ouders, dus een zgn. Totok.

Het Indische verhaal van mijn familie aan vaderskant begint in 1920 met de uitzending van mijn grootvader naar toen nog Nederlands-Indië om aldaar op Java in het Christelijk onderwijs te gaan werken. Het eindigt met het vanwege de Nieuw-Guinea crisis gedwongen en definitieve vertrek van mijn vader en zijn gezin begin 1958 (ik was toen dus net 4 jaar) vanuit Indonesië terug naar Nederland, Het hele verhaal is te lezen op de website https://de-indische-verhalentafel.online/home-1/deverhalentafel/guus-rozendaal-vertelt. Inmiddels ben ik verschillende keren terug geweest voor vakanties. 

Sinds mijn pensionering hou ik mij bezig met het verdiepen en uitdragen van mijn kennis omtrent Nederlands-Indië, via enkele succesvolle Facebook-groepen (die ik samen met mijn vrouw Tilly van Coevorden heb opgezet en beheer) en nu dus hopelijk ook via Stichting Arjati.

Als secretaris per 1 januari 2022 hoop ik een bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan een goed functioneren van het Bestuur.

Algemeen bestuurslid

Mijn naam is Ernst Breuer en ik ben geboren in Waalwijk. Mijn ouders komen van Java. Ik ben van de 2e generatie en heb kinderen die tot de 3e generatie behoren. Het Indisch zijn is voor mij nooit een vraagstuk geweest. Opgegroeid met rijst, loempia en nog meer lekkers, naast de stamppot.

Mijn zoektocht naar mijn Indisch zijn werd steeds meer gewekt door de vele verhalen van mijn moeder. Ze doorbrak de ‘Stilte’ en vertelde over haar jeugd, vooral de leuke en mooie dingen. Maar ook de minder leuke dingen zoals het kampleven en de Bersiap.

Ik ben me er steeds meer in gaan verdiepen, vooral om te begrijpen wat zij en vele anderen, hebben meegemaakt. Teruggaan naar Nederlands – Indië, dat kan niet meer. Maar de geschiedenis van toen, alle herinneringen, goed en minder goed, zijn een onderdeel geworden en gebleven van ons leven. Omdat de Indische geschiedenis ook deel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis, mag dit nooit verloren gaan en moet dit ook  doorverteld blijven worden. Juist omdat er steeds minder mensen zijn die het zelf hebben meegemaakt, is deze overlevering zo belangrijk! Daarom wil ik me als bestuurslid inzetten om de Indische cultuur en de geschiedenis te behouden.

Algemeen bestuurslid

Mijn naam is Tilly van Coevorden, gepensioneerd, werkzaam geweest in de financiële wereld met name het beleggen in onroerend goed, geboren in 1959 in Amsterdam.

En alhoewel menigeen denkt dat ik een Indische achtergrond heb moet ik iedereen telleurstellen want mijn beide ouders zijn Nederlands. Alhoewel ik geen Indische roots heb ik wel Indische familie: Het Indische verhaal van mijn familie aan vaderskant begint in 1917 met de emigratie naar Australië van de 1 jaar oudere broer van mijn oma die door een tussenstop voor familie bezoek in Nederlands-Indië eindigt. In 2018 ben ik met mijn man Guus Rozendaal voor de eerste keer naar Indonesië geweest en vanaf dat moment voelde ik een connectie. 

Sinds mijn pensionering hou ik mij bezig met de Indische keuken, via enkele succesvolle facebook-groepen zoals Kokkie Blandanesia en Liefhebbers van De Authentieke Oud-Indische Rijsttafel (die ik samen met mijn man Guus Rozendaal heb opgezet en beheer) probeer ik de Indische keuken te gaan beheersen zodat wij voor het goede doel kleine Indische avondjes in ons Indisch huis kunnen gaan organiseren. 

Als algemeen bestuurslid per 1 januari 2022 hoop ik een bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan een goed functioneren van het Bestuur.