Opening tentoonstelling ‘Zij waren toen nog zo jong´

Na weken zo niet maanden van voorbereiding is op woensdag 7 augustus 2013 om 14.30 uur de tentoonstelling ‘Zij waren toen nog zo jong’ van Stichting Arjati geopend door de voorzitster Magda Wallenburg. Bij de openingshandeling werd ook de 4e generatie betrokken. Door Joshua en Jonathan, kleinkinderen van vrijwilligster Ida Renwarin, werden als kinderen van NU hun foto’s opgehangen tussen de andere foto’s van de kinderen van TOEN, die als kind de oorlog in Nederlands Indië en op de Molukken hadden meegemaakt. Door velen werd deze handeling als erg mooi ervaren en tevens als een bewijs gezien dat het Indisch en Moluks erfgoed nog levend wordt gehouden.

Meer dan 50 belangstellenden, die niet alleen uit Brabantpark kwamen, maar uit heel Breda en zelfs uit de verre omgeving van Breda waren naar Bibliotheek Brabantpark gekomen. We kunnen niet anders zeggen dan dat er een zeer goede opkomst was en dat de belangstelling oprecht was.

Er werden vele vragen gesteld en de boeken die ter inzage lagen, werden verslonden. Volgens Indisch en Moluks gebruik werd er ook aandacht besteed aan de inwendige geest en de spekkoek en roti kukus ging er in als gesneden koek.

Op de tentoonstelling was een speciale hoek ingericht voor de kinderen, waarin zij konden zien wat de oorlog voor de kinderen betekend had. De bedoeling is om op de woensdagen een extra kinderprogramma te verzorgen met elke keer een ander thema. Er is ook een boekentafel met verschillende kinderboeken en er staan wat spulletjes uitgestald.

Ook was er een gedeelte ingeruimd waar de geschiedenis van de Molukse samenleving tijdens de oorlog aan bod kwam met verhalen van oudere Molukkers, die de oorlog als kind meegemaakt hadden. Ook hun foto’s hingen daar.

De panelen van de tentoonstelling ‘Vergeten Oorlog’ voor de volwassen bezoekers trokken ook veel belangstelling. Net als de documentatie tafel,  waar men de gegevens op kon zoeken van kampen en boten. Ook de boekenvoorraad van de bibliotheek, die voor dit doel speciaal was aangevuld, trok veel belangstelling en verschillende boeken werden reeds uitgeleend.

Vele mooie mondelinge en schriftelijke reacties vielen de vrijwilligers van Arjati ten deel. Wij mogen zeker terug kijken op een geslaagde dag en zijn de bibliotheek dan  ook zeer erkentelijk voor de geboden kans en de goede samenwerking.  Weer een boel bijgeleerd gingen we met een senang gevoel huiswaarts.

De tentoonstelling ‘Zij waren toen nog zo jong’ is te bezichtigen tot en met vrijdag 6 september a.s. tijdens de openingstijden (dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 uur – 18.00 uur) van Bibliotheek Brabantpark, Hooghout 65 in Breda.

2 reacties op “Opening tentoonstelling ‘Zij waren toen nog zo jong´

 1. anneke van Bijnen Demmers
  13 augustus 2013 om 20:11

  Magda ik vond het een hele mooie tentoonstelling en ook heel indrukwekend
  Je heb veel werk vericht met je vrijwilligers

  Veel liefs Anneke van Bijnen

  • 16 augustus 2013 om 19:06

   Dank je wel Anneke, We doen het met veel liefde en plezier. groeten van magda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: