Onzichtbare verhalen

Met de expositie Onzichtbare Verhalen heeft beeldend kunstenaar Gwendolyn van der Velden, een gezicht gegeven aan de herinneringen van 3 generaties, die zich verbonden voelen met West-Papoea / Nieuw- Guinea. De expressie vanuit elk geschilderd portret is beïnvloed door de inhoud van het persoonlijke verhaal.

De opening van de expositie is op 7 mei van 15:00 – 16:30 uur en de expositie zal te zien zijn van 7 mei tot en met 11 juni. De locatie van deze expositie:

Nieuwe Veste
Bibliotheek Centrum
Molenstraat 6

Naar aanleiding van de kunstenaar’s onderzoek naar haar eigen identiteit als Nederlands Indische 2e generatie kwam er een samenwerking tot stand met de Stichting Arjati. De doelstelling van de Stichting: is het behoud en het overdragen van het Indisch Cultureel Erfgoed. Dit project staat in het teken van de herinnering aan de overdracht van West-Papoea / Nieuw-Guinea aan Indonesië 61 jaar geleden. Na de Indonesische
onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) was alleen Nieuw-Guinea in deze regio onder Nederlands bestuur gebleven. Op 1 oktober 1962 werd het Nederlandse bestuur overgedragen aan een tijdelijke VN-bestuur (UNTEA) en op 1 mei 1963 nam Indonesië de feitelijke macht over.


In de context van de beeldende kunst wil Gwendolyn van der Velden een fris beeld geven aan de verborgen verhalen van deze generaties door deze te documenteren en te transformeren in een gevoelsbeeld. De kunstenaar heeft gesproken met 39 ooggetuigen en nakomelingen die verbonden zijn met West-Papoea\Nieuw Guinea. De gesprekken dienen als puzzelstukken van verschillende verhalen die samen een geschiedenis in kaart brengen. Tijdens deze individuele gesprekken schilderde Gwendolyn hun portretten.

De registratie in aquarel is te vergelijken met het maken van een polaroid foto-afdruk. Gedurende het gesprek ontstaat langzaam het beeld door het schilderen van de diverse lagen, waarbij niet alleen water en pigment zich verbind, maar ook het verhaal als extra dimensie een beslissende uitwerking heeft op het uiteindelijke resultaat.
Het geschilderd portret op groot formaat is een menselijk landschap van het gezicht met al zijn bergen en dalen. De filmfragmenten en portretten, die in het Indisch Museum van de Stichting Arjati tijdens de schildersessie opgenomen waren, zullen in de expositie te zien zijn.

Op 7 mei is er van 15:00 tot 16:15 een podiumgesprek met een aantal panelleden. Dit panel wordt vertegenwoordigd door mensen die geportretteert zijn, stichting Arjati en stichting Indisch Dordrecht.

De expositie is een aanzet tot gesprek en reflectie op ons koloniale verleden en de wijze waarop dat doorwerkt en hoe mensen daarmee omgaan. In het podium gesprek zullen meerdere vraagstukken de ronde doen, zoals:
-Hoe verhoudt integratie zich ten opzichte van identiteit.
-Hoe interpreteert en herontdekt de jongere generatie de verhalen van hun voorouders.
-Het thuisvoelen in (de verbondenheid met) je land.
-De invloed van een koloniaal verleden op latere generaties.
-De bijdrage van beeldende kunst, de rol van het museum, als middel van overlevering van verhalen.


Bio Gwendolyn van der Velden leeft en werkt in Lissabon Portugal. Na haar Bachelor in schilderen en tekenen op de akademie Voor Beeldende Vorming in s´- Hertogenbosch, vervolgde zij de postgraduate De Ateliers in Amsterdam. Met het tot tweemaal toe verkregen BKVB fonds gaf haar de mogelijkheid tot verdieping en ontwikkeling in haar werk, exposities, reizen en verschillende residenties. Zij is gerepresenteerd door galerie Belo-Galsterer in Lissabon. https://gwendolynvandervelden.weebly.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: