Onbevangen Vastberaden

Op 25 oktober jl is de documentaire ‘Onbevangen Vastberaden’ van Kees Wouters in première gegaan. ‘Onbevangen Vastberaden’ is een film over het leven tijdens de Duitse bezetting van de drie avontuurlijke en   overmoedige Bredase jongens Marinus van Gurp,  Anko Holthuis en Leo Touw. Na een onbezonnen jeugd moesten ze op zondag 12 mei 1940 plotseling vluchten voor het oprukkende Duitse leger. Aanvankelijk leek die vlucht niet meer dan een incidentele onderbreking van hun gewone dagelijkse leven, maar dat veranderde snel. Duitse maatregelen en persoonlijke omstandigheden dwongen de drie tot stellingname. Dat leidde er toe dat ze, ieder op geheel eigen wijze, betrokken raakten bij het verzet.

Kees Wouters is voor Stichting Arjati geen onbekende. Met elkaar hebben we gebrainstormed over de vorig jaar verschenen documentaire ‘Een andere warmte’ en met Kees als gespreksleider zijn Indische jongeren in gesprek gegaan over Indisch zijn in de film ‘Hoe senang voel jij je over je Indische roots?‘.

Toen we hoorden dat zijn nieuwe film in première ging, zijn we dan ook met een aantal vrijwilligers naar deze première gegaan.  Zo ook Carina en Piet van Helden, die de volgende reactie gaven.

Op ons heeft de documentaire erg veel indruk gemaakt en er ons toe gedwongen om de film  nogmaals te gaan kijken in het Bredaas archief. Heel erg de moeite waard.

De film is nog gratis doorlopend te zien in het Stadsarchief Breda tot en met 10 november a.s., daarna op de website www.stadsarchief.breda.nl

2 reacties op “Onbevangen Vastberaden

 1. Theo Maas
  6 december 2012 om 21:35

  Geachte heer/ mevrouw

  Ik hoor nu pas van deze film en ben zeer benieuwd wanneer ik die nog kan bezichtigen

  met vriendelijke groet

  Theo Maas

  • 8 december 2012 om 22:47

   Geachte heer Maas,

   De film ‘Onbevangen Vastberaden’ zou op het stadsarchief te vinden moeten zijn. Maar ook ik kan het niet vinden. Ik zal de filmmaker Kees Wouters vragen, waar de film wel nog op te zien is. U hoort van me. Met vriendelijke groeten, Magda Wallenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: