Een paar dagen tot het Brindofestival

Nog een paar dagen en dan is het eindelijk zover. Dan zullen alle voorbereidingen op hun plaats vallen en is het 1e Brindofestival in Breda een feit. Een evenement waar volop geluisterd en gekeken kan worden naar activiteiten, waarbij het Indisch en Moluks erfgoed centraal staat. Maar waar hebben we het dan precies over?

Op verschillende plekken in het gebouw zijn tentoonstellingen ingericht over o.a. de Japanse bezetting en de Bersiapperiode en documentatie daarover, de overtocht naar Nederland, de pracht en praal van Indonesische eilanden en foto’s van Indische jongeren.Bijzonder zijn de verhalen van leerlingen van KBS Kievitsloop, waarin zij verhalen optekenen van burgers en veteranen, die de oorlog in Nederlands Indië hebben meegemaakt. Onder andere hiermee geven zij inhoud aan de adoptie van het Indië monument. Het monument waar de 15 Augustus Herdenking in Breda wordt gehouden en waarbij de leerlingen en het IBP van KMA Breda al een aantal jaren ondersteunen.

Documentaires worden getoond met interviews van Indische en Molukse repatrianten in Breda, met veteranen, met Indische jongeren en zijn er filmopnames van activiteiten die door Stichting Arjati gehouden zijn. Liesje de Leeuw zal twee bijzondere lezingen houden en wel over De batiks van Nesje en over de kroniek van haar vader Niet veel jongens zoals hij. Speciaal voor het Brindofestival heeft zij haar lezingen aangepast, zodat deze ook geschikt zijn voor kinderen. Over hoe Indische en Molukse jongeren denken over Indisch en Moluks erfgoed gaan Ricci Scheldwacht, Leroy Woudstra, Armando Ello en Charlene Vodegel met andere jongeren in gesprek. De opmaat hiervoor wordt om 15.00 uur gedaan in zaal 3, waarna om 19.00 uur op het hoofdpodium dit thema de volle aandacht krijgt.

De geschiedenis toont zich echter niet alleen in woorden, maar heeft veel meer verschillende uitingsvormen. Helaas kan het Brindofestival hiervan slechts een tipje van de sluier oplichten en heeft zij gekozen voor muziek, beweging en natuurlijk eten. Zo wordt de muzikale tijdlijn van krontjong tot Indorock en popmuziek neergezet en wordt beweging vertaald in een traditionele Indonesische openingsdans, en demonstraties gehouden in bewegingskunsten tai chi, pukulan en break dance. Zowel jong en oud laten zich zien in beide disciplines. Om een gerichte keuze te maken, die optredens te bezoeken waar uw interesse naar uit gaat, vindt u hieronder het complete podium programma.


Naast al deze vormen van overdracht kan het meest bekende erfgoed niet ontbreken en dat is natuurlijk de Indische en de Molukse keuken. Warung Semarang van Rob Joling, Senang Makan van Chesron Nanuru en de drankjes van Angele Siegers zullen hun best doen om de keuken van onze (groot)ouders eer aan te doen.

Voor de kinderen heeft Stichting Arjati een speciaal programma. Zou jij graag in een Indonesisch landgoed willen vertoeven of zou jij graag onderdeel willen zijn van een Indisch of Moluks tafereel, neem dan een foto van jezelf mee en ga aan de slag met de materialen die klaar liggen en maak een schilderij waarin jij de hoofdrol speelt. Na afloop maken wij een foto van de maker en het schilderij en plaatsen we dit op de website van Arjati. Of doe mee met het maken van een schilderij op A3 formaat, het zgn. Indo Board, waar we met verschillende kinderen aan werken. Ook dit schilderij krijgt een plekje op de website van Arjati. Natuurlijk ontbreekt het schminken niet en ligger er verschillende kleurplaten om ingekleurd te worden.

En last but not least staat Stichting Arjati in zaal 4 klaar om u voor te lichten over wat Arjati doet, wat haar wensen zijn en hoe u daarbij kunt helpen. Zij ontvangt graag ideeën om activiteiten te ontwikkelen die het Indisch en Moluks cultureel erfgoed borgen. Ook biedt zij geïnteresseerden de mogelijkheid om zich het erfgoed eigen te maken door bij voldoende aanmelding cursussen aan bieden, die starten in het najaar van 2015. Mogelijk in te plannen cursussen zijn Indische of Molukse kookworkshops, pukulan, tai chi, Indonesische taal, het maken van kebaja’s etc.

Zoals al eerder gezegd, een kleine afspiegeling van wat het Brindofestival te bieden heeft. Dus, kom gewoon gezellig langs en ervaar! Zaterdag 9 mei van 14.00-22.30 uur in de Poelewei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: