
Op 15 augustus 1962 werd door Nederland het verdrag van New York ondertekend, waarin werd besloten dat Nederland op 1 oktober 1962 het bestuur zal overdragen aan de VN (UNTEA). Vanaf 1 oktober 1962 zal zij tijdelijk het bestuur overnemen van Nederland, waarna op 1 mei 1963 de overdracht van het bestuur aan Indonesië zal plaatsvinden. Tijdens de Indische Salon op 30 oktober jl., georganiseerd door het IHC en Stichting Arjati gedurende de Bredase Maand van de Geschiedenis, werd stil gestaan bij wat dit betekend moet hebben voor degenen die van Nieuw-Guinea naar Nederland vertrokken en voor hen die daar achter bleven.
Geraakt door het verhaal heeft Gwendolyn van der Velden het plan opgevat om een expositie te maken van 30 persoonlijke verhalen gerelateerd aan Nieuw-Guinea. Deze persoonlijke verhalen worden vertaald naar beeld en geluid in een emotioneel portret.
Gwendolyn legt als volgt uit hoe dit in zijn werk gaat.
De genodigde wordt gevraagd voor mij te zitten, en terwijl we een gesprek aangaan “registreer” ik die persoon door middel van het maken van een aquarel. Dit zou een psychologisch of emotioneel portret genoemd kunnen worden. Tijdens het schilderen kan de persoon mij en het opkomende beeld zien verschijnen op papier. Het effect hiervan is dat er een openheid en gelijkwaardigheid tussen maker en het ” model” ontstaat in het creëren. Door de mogelijkheid elkaar te zien en te spreken tijdens het maken van het werk ( in plaats van achter een schildersdoek te verschuilen) ontstaat er een soort van chemie die men bijvoorbeeld ervaart bij het maken van een polaroid foto. Deze emotionele afgifte is leesbaar op het object; in dit geval het papier. Behalve dat er een portret gemaakt wordt, zal ik vanwege licht en beweging, voor latere referenties in de studio, foto’s maken tijdens het werken, zodat ik daarna in de studio verder het geschilderde kan uitwerken. De sessie zelf duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.

Het streven is om rond 1 mei 2023, de feitelijke overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië, de expositie in Breda te houden. Om dit te doen slagen, is het belangrijk dat in december en in januari minimaal 30 mensen geportretteerd worden. Dit kan een individueel portret zijn, maar het kan ook een duo portret zijn. Lijkt het jou leuk om aan deze expositie mee te werken? Hieronder de data dat Gwendolyn met jou aan de slag kan gaan.
In december van 9 tot en met 11 december en van 16 tot en met 18 december. In januari van 13 tot en met 15 januari. Indien nodig, worden extra data na 15 januari ingepland.
Ben jij op één van deze data beschikbaar? Stuur dan een mailtje aan m.wallenburg@arjati.nl met mogelijke data die jij zou kunnen. Je ontvangt dan een uitnodiging met datum, tijd en locatie.
Ken je iemand die mogelijk (ook) geïnteresseerd is, dan stellen wij het doorsturen van dit bericht zeer op prijs.
Namens Stichting Arjati en Gwendolyn hartelijk dank!