Jong, enthousiast, Indisch, gemotiveerd, creatief dat zijn de kenmerken van een gedreven jongerenwerkgroep binnen stichting Arjati.
Sinds 2016 is deze groep ontstaan met deze drie jongste bestuursleden. Verleden jaar werden zij ondersteund door twee andere vrijwilligers, namelijk Elly Hoed en Liesje de Leeuw. Samen hebben zij voor de eerste keer een Indische Salon georganiseerd in samenwerking met het Indisch HerinneringsCentrum. ‘Stille Kracht’ was het thema die op 12 november 2016 centraal stond. Er waren gastsprekers, vanuit het publiek werd enthousiast mee gepraat en muzikale begeleiding ontbrak ook zeker niet op deze dag. Stephan en Dewi zullen u nogmaals meenemen naar die dag en hoe zij dat verder hebben beleefd. Lees onderstaande terugblikken.
Mogen wij ons even voorstellen ?
Dewi van Hoek
Ze heeft zich een aantal jaren geleden bij Stichting Arjati aangesloten in verband met de zoektocht naar het verhaal van haar opa. Zoals zovelen van die generatie was haar opa niet echt een prater en al helemaal niet met betrekking tot zijn ervaringen in die tijd. Later, in zijn laatste jaren, kwam er zo af en toe tussen neus en lippen door een keer een verhaal uit die tijd.
Bij Stichting Arjati heeft zij kennis mogen maken met een leuke groep enthousiaste vrijwilligers die haar geholpen hebben met het verkrijgen van antwoorden en haar wat meer te leren over de geschiedenis. Het enthousiasme groeide en in 2016 mocht Dewi op de herdenking spreken en haar verhaal delen. Ze vond het een hele eer om dit te mogen doen, zeker ook omdat ze in diezelfde week over de brug over de Rivier Kwai in Thailand liep.
Wat Dewi vooral drijft is dat ze mensen, die ook op zoek zijn of die graag hun verhaal willen delen, een podium kan geven of hen die op zoek zijn naar antwoorden ook kan helpen. Dit alles uiteraard onder het genot van een hapje en of een drankje.
Stephan Splinter
Van kinds af aan is Stephan geïnteresseerd in geschiedenis mede door de verhalen van zijn opa.Een aantal jaar geleden heeft hij door Indonesië gereisd om meer te weten te komen over zijn Indische roots. Vooral het bezoek aan het geboortehuis van zijn vader in Surabaya was een indrukwekkende ervaring.
Stephan is sinds 2016 actief bij Stichting Arjati. Zo heeft hij samen met andere enthousiaste vrijwilligers de Indische Salon mogen organiseren. Het thema was “ Stille Kracht”.
De komende jaren zet hij zich in voor o.a. jongerenactiviteiten, Indische Salons en activiteiten gericht op de overdracht van WO II.
Charlene Vodegel
Indisch van beide ouders voelt zij zich als Indisch meisje door het leven gaan. In Rotterdam geboren en opgetogen in Spijkenisse, waar ze nu nog steeds woont. Verder is haar liefde voor Indonesië heel groot, mede omdat ze vier jaar in Jakarta en Surabaya heb gewoond en gewerkt.
De laatste vijf jaar is ze actief in de Indische wereld en probeer zo haar bijdrage te leveren om de Indische cultuur niet te laten vergeten. Doordat het Indisch zijn voor Charlene altijd heel vanzelfsprekend was, is ze eigenlijk nooit bewust bezig geweest met de Indische geschiedenis. Sinds ze zich bij stichting Arjati heeft aangesloten, praat ze meer met Indische mensen over die tijd en probeert ze nu meer een beeld te vormen hoe het leven eigenlijk was in Nederlands-Indië.
Voor dit jaar heeft de jongerenwerkgroep twee activiteiten op het programma staan.
De eerste activiteit zal zeer binnenkort zijn, namelijk op zaterdag 13 mei 2017 Kookworkshop: Indisch koken. Dit zal gehouden worden bij Indisch- Moluks Woonzorgcentrum Raffy.
De tweede Indische Salon zal gaan plaatsvinden in het najaar. De jongeren zullen een centrale rol hierin spelen. Meer informatie volgt.
Terugblik Indische Salon Stille kracht door Dewi
Na een leuke maar intensieve voorbereiding was het dan zover, 12 november, de dag van de Indische salon in podium Bloos met als thema: “stille kracht”. Deze werd door de jongerengroep van Stichting Arjati georganiseerd in samenwerking met het Indisch herinneringscentrum.
Een spannende dag voor ons want het grootste gedeelte van onze groep had nog geen ervaring in het organiseren van grote evenementen.
Bij binnenkomst bij podium Bloos, waren we erg verrast over de manier waarop alles ingericht was. De ruimte was erg sfeervol ingericht, er was een mooi podium en er waren voor alle geïnteresseerden genoeg zitplaatsen met tafels. Onze vrijwilligers konden van start met het aankleden van de ruimte en de plaatsen werden ingenomen om iedereen te ontvangen. Vanaf 14:45 uur begon het al aardig vol te lopen en om 15:00 uur waren de meeste tafels en stoelen bezet. Het programma kon van start.
De activiteiten op het podium bestonden uit onze drie hoofdsprekers: Marlène de Vries, Wim van Prehn en Hans Goedkoop”, er werd muziek gespeeld, we hadden onze gastvrouw en er werd afgesloten met een Paneldiscussie. Het was een erg interessant programma, kregen we als feedback. De sprekers brachten interessante onderwerpen en wisten het publiek te boeien. Het was alleen jammer dat er gedurende de lezingen nog niet echt interactie tot stand was gekomen want dat gebeurde pas bij de paneldiscussie. We merkten na afloop van de discussie dat er genoeg mensen iets wilden zeggen maar omwille van de tijd konden we niet iedereen het woord geven. Dit gaan we dan ook zeker in onze evaluatie meenemen! Daarnaast was het ook erg mooi om te zien welke ervaringen en verhalen de mensen in te brengen hadden maar vooral, dat ze deze met ons wilden delen! Erg fijn dat we zo’n sfeer hebben weten te creëren dat mensen dit wilden doen.
Zelf heb ik ook erg genoten van dit hele traject. Ik vond de samenwerking met alle betrokken partijen erg prettig en gaven me heel veel energie. Daarnaast ben ik een ieder dankbaar die aanwezig was en ons feedback gaven maar het mooiste vond ik toch wel dat we elkaar onze verhalen toevertrouwden.
Bedankt voor uw komst / uw aandacht en ik hoop u een volgende keer weer te zien.
Terugblik Indische Salon Stille Kracht door Stephan
Zaterdag 12 november verzorgden Stichting Arjati i.s.m. het Indisch Herinneringscentrum de Indische Salon met dit keer als thema De Stille Kracht . Er waren drie gastsprekers aanwezig die het thema vanuit verschillende invalshoeken belichtten.
Podium Bloos
De locatie was Podium Bloos waar de zaal sfeervol was ingericht met batikdoeken. Bij binnenkomst kreeg men koffie of thee met spekkoek. Op de achtergrond speelde The Yellow’s House Band.
Wat is Stille Kracht?
Na het welkomstwoord startte de introductiefilm waarin ondervraagden hun associaties deelden bij het horen van de term “Stille Kracht”. Guna guna, mystiek, de stille kracht zijn op de werkvloer of het beroemde boek van Louis Couperus…
Terwijl het bij de één veel associaties oproept zegt het de ander juist weinig. Een boeiend thema om verder te belichten.
Marlene de Vries
De eerste lezing werd verzorgd door Marlene de Vries. Marlene is socioloog en schreef het boek ‘Indisch is een gevoel’. Ze sprak over de Indische erfenis van de tweede en derde generatie. Wat hebben zij van huis uit aan Indische bagage meegekregen, en wat betekent het Indisch zijn voor hen? Vooral de praktijkvoorbeelden waren voor velen in de zaal erg herkenbaar!
Wim van Prehn
De tweede gastspreker was Wim van Prehn. Wim is pencak silat meester en tevens auteur van Pencak silat pukulan: Mustika kwitang. Hij deelde met ons vol overgave zijn visie over De Stille Kracht. ”Wanneer je die kracht bij jezelf ontdekt kun je persoonlijke angst overwinnen, het zelfvertrouwen vergroten en je grenzen verleggen”.
Hans Goedkoop
Hans Goedkoop was de laatste gastspreker van de middag en wist de zaal vanaf minuut één te boeien. Hij schreef het boek De laatste man. Een boek over zijn opa, een Nederlandse officier die in de jaren veertig meevocht in Nederlands-Indië. Het was een interessante lezing die ons nieuwsgierig maakte naar de (vaak onbesproken) verhalen over de oorlog om Nederlands-Indië.
Paneldiscussie
Het panel bestond uit de gastsprekers en leden van onze stichting.
Tijdens de paneldiscussie was er gelegenheid tot vragen stellen en om ervaringen uit te wisselen. Voor een aantal mensen was het de eerste keer dat ze (eindelijk) hun ervaringen konden delen.
Selamat makan
We sloten de Indische Salon af met eten verzorgd door Klein Java. The Yellow’s House Band speelde nog lang door en men kon de boeken van de gastsprekers kopen en laten signeren. Men bleef nog tot laat met elkaar in gesprek.
Terima Kasih!
Wij van Stichting Arjati kijken met trots terug op een geslaagde middag. Wij hopen u ook in 2017 weer te zien bij onze Indische Salon!
Vergeet ons niet te volgen op facebook via: https://www.facebook.com/stichting.arjati