DVD’s – Documentaires

Klik op de link of op de foto voor meer informatie. Voor dvd’s zonder mogelijkheid om door te klikken naar een originele website, informeert Arjati over mogelijkheden waar deze dvd’s te koop zijn. 

Een andere warmte

Met de komst van vele honderden Indische en Molukse repatrianten in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, kreeg Breda steeds meer het karakter van een multiculturele samenleving. Na meer dan een halve eeuw heeft de Indische en Molukse gemeenschap zich stevig geworteld in Breda, maar dat ging niet vanzelf.

Het jaar 2602; documentaire over kinderen in de Jappenkampen

Het jaar 1942 werd volgens de Japanse jaartelling het jaar 2602. In deze documentaire vertellen kinderen wat ze meegemaakt hebben tijdens hun verblijf in de Japanse burgerinterneringskampen. Het perspectief van het kind is het dwingende uitgangspunt.

Soerabaja Surabaya

Henk Kemper, oud inwoner van Breda, overleefde de moordpartij in de Simpang Sociëteit en werd door de Ghurka’s uit de gevangenis in de Werfstraat bevrijd. Zijn verhaal wordt o.a. verteld in deze film; een tropische revolutie in het najaar van 1945.

Op weg naar een betere toekomst

Een documentaire over de ervaringen van Indië veteranen gemaakt door cadetten van het IBP KMA Breda. De documentaire bevat interviews, die omlijst zijn met historische beelden en laat het contact zien tussen cadetten en veteranen. De documentaire is een produkt van de samenwerking tussen KMA Breda, Stichting Woonzorgcentrum Raffy en Stichting Arjati. Bent u geïnteresseerd in deze documentaire, neemt u dan contact met ons op via info@arjati.nl

Arigato door Sandra Beerends 

Arigato gaat over een Indische oma die met haar kleindochter Toet een dagje naar het strand gaat. Als Toet met Koh, een Japans jongetje, gaat spelen, komen oma’s weggestopte oorlogsherinneringen aan de voormalige bezetter in alle hevigheid naar boven. Oma belandt in een emotionele nachtmerrie en verwart onschuldige gebeurtenissen met haar traumatische ervaringen en de dood van haar vader. Op subtiele wijze probeert ze haar kleindochter uit te leggen wat er aan de hand is en Toet blaast de ‘pijn’ weg. Koh, heeft alles gezien en maakt een verzoenend gebaar in de vorm van een bijzonder schelpje dat hij haar geeft. Oma overwint haar aversie en bedankt hem in zijn eigen taal : ‘Arigato’.

Krontjongan, vertellingen uit de Indische muziek

Ruim 8 uur durende muziek. Een dwarsdoorsnede van 100 jaar Indische muzieksmaak, een dwaaltocht door het Indisch muzikaal collectief geheugen, een voorstel tot object bepaling voor onderzoek naar de Indische-muziek-geschiedenis. Een blik op het Indisch verleden en uitzicht op de toekomst van de Indische muziek. Op basis van een uur vertellingen uit de Indische cultuur. Vermeldenswaard is dat o.a. stemmen te horen zijn van bewoners en bezoekers van Woonzorgcentrum Raffy te Breda. De dvd is een co-produktie van SiC, IWI en Sebastian Productions. Te koop via  seriese@xs4all.nl

10.000 dingen, vertellingen uit de Indische cultuur

Deze vertellingen gaan over koken, familieleven, de landverhuizing naar Nederland, de oorlogen, over de inburgering hier of elders, over door emigreren etc. etc. Tevens  bevat deze dvd een spel voor de tweede generatie ‘Barang voor onderweg’ . Te koop via seriese@xs4all.nl voor 13 euro (incl. verzendkosten).

2 reacties op “DVD’s – Documentaires

 1. Buddy de neef
  20 november 2018 om 20:10

  Enkele jaren terug heb ik een documentaire gezien over een Indische vrouw in Nederland. De documentaire was gemaakt dacht ik door haar kleindochter die aan de filmacademie studeerde. Deze documentaire heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt, maar ik ben de titel kwijt. Kunnen jullie me asjeblieft helpen. Volgens mij had het een Indische titel.

  • 27 november 2018 om 20:58

   Dag Buddy,

   Bedoel je de documentaire van een Molukse oma die met haar kleindochter, die op de filmacademie studeerde, terug naar de Molukken ging. Deze documentaire heet Rumah Tua.
   Een andere documentaire komt niet zo snel bij me op.
   Met vriendelijke groet,
   Magda Wallenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.