Boeken

Jubileumuitgave ’10 jaar herdenken bij het Indiëmonument in Breda’ door Sammy van Lieshout

Met trots presenteert Stichting Arjati haar jubileumuitgave, 10 jaar herdenken bij het Indië-monument in Breda. Vele verhalen en gedichten zijn de afgelopen tien jaar tijdens de herdenking op 15 augustus bij het Indië-monument in Breda voorgedragen. Verhalen van hen die de oorlog hebben meegemaakt; verhalen over hoe de oorlog nog steeds een rol speelt in het leven van familie. In deze jubileumuitgave zijn toespraken en historische context, geschreven door Sammy van Lieshout, gebundeld om de voordrachten beter te kunnen begrijpen.

De jubileumuitgave is voor 12,50 euro te koop bij het Indisch Museum in Breda of te bestellen via info@arjati.nl. Indien u de jubileumuitgave toegezonden wenst te krijgen, zijn de extra kosten voor toezending 5 euro.

Aanpassen, een aanzet tot dialoog tussen drie generaties Indische Nederlanders in interview, object en film door Vaya Nijhof

In het boek Aanpassen! vertellen Indische Nederlanders van voor de oorlog hoe het hun is vergaan. Wie waren hun ouders? Wat heeft de oorlog met hen gedaan, hoe hebben ze hun weg gevonden in Nederland? En wat bleef er, eenmaal hier, over van hun toekomstdromen?

Stripboek De Terugkeer

De strip gaat over de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en de Indonesische onafhankelijkheid en wordt als Nationaal Geschenk 2010 aangeboden aan alle derde klassen in het voortgezet onderwijs.

Generaal Spoor

De rol van generaal Simon Spoor tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië, 1945-1949, is omstreden. Hij probeerde de besluitvorming in kabinet en parlement naar zijn hand te zetten, waartoe hij als militair niet gerechtigd was. Veteranen herdenken hem daarentegen nog altijd met bewondering. Hoe zat het nu eigenlijk met de ideeën van Spoor over politiek en militair leiderschap? En wat is er waar van de geruchten over zijn niet-natuurlijke dood? Deze biografie vertelt het verhaal van een intellectueel begaafde, artistiek aangelegde en toegewijde militair, die zich vóór alles heeft ingezet voor de belangen van zijn vaderland.

Bij uitgeverij Boom is recentelijk een boeiende uitgave verschenen van de ook in Bredase militaire kringen zeer bekende Generaal Spoor. Generaal Spoor was tot zijn plotselinge dood in 1949 bevelhebber van de Nederlandse troepen in Nederlands-Indië. Voor de een was hij een conservatieve houwdegen, voor de ander een inspirerende aanvoerder, maar hij was hoe dan ook een uitzonderlijk legerofficier.

Een absolute aanrader die niet alleen de persoon van Simon Spoor als mens en militair beschrijft, maar ook een beeld geeft van de gebeurtenissen in Nederlands Indie tussen 1930 en 1949. Generaal Spoor studeerde en werkte aan de KMA en was gedurende enkele jaren woonachtig in Breda.

Indisch Verdriet

Na de Tweede Wereldoorlog ging in Nederlands-Indië de strijd door, nu voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Toen die eenmaal een feit was, verdween de Nederlands-Indische gemeenschap uit Indonesië naar het voor velen onbekende vaderland, Nederland. Na jarenlange ontberingen in zogeheten Jappenkampen en tijdens de Bersiap, volgde voor de Indische Nederlanders een strijd met de Nederlandse overheid voor erkenning van hun leed, uitbetaling van hun salarissen, en compensatie voor de materiële verliezen die zij hadden geleden. Als enige geallieerde natie heeft Nederland hieraan nauwelijks iets willen doen. Indisch Verdriet geeft de historie van zeventig jaar strijd om erkenning weer, een worsteling die nog steeds niet tot een bevredigend einde is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.