Indiëherdenking Breda: Vrij zijn

Er is door vrijwilligers van Stichting Arjati en vrijwilligers van Raffy hard gewerkt om de 15 Augustus Herdenking bij het Indiëmonument in Breda in de tuin van Woonzorgcentrum Raffy  goed te laten verlopen.

Ofschoon de herdenking door de strenge veiligheidsmaatregelen vanwege de situatie rondom het coronavirus slechts door een handjevol mensen bezocht mocht worden, waren de voorbereidingen er niet minder om. En dat er hard gewerkt was, was duidelijk te zien. De tuin, het monument en de hele entourage zagen er picobello uit. Ook de voorzorgsmaatregelen in het kader van de 1,5 meter waren keurig uitgevoerd. Daar viel niet aan te tornen.

Dit jaar geen Groep Luchtmacht Reserve, geen Raffykoor en geen leerlingen van de basisschool de Kievitsloop, die normaliter ondersteuning zouden bieden bij de ceremonie protocollaire, de muziek en het aanbieden van de bloemstukken. Ook geen honderden bezoekers en geen bewoners van Raffy in de tuin, met wie samen herdacht en samen na afloop nagepraat en gegeten kan worden. Wat een teleurstelling. Niet alleen voor de bezoekers, de bewoners en de familie, maar ook voor Stichting Arjati. Gelukkig hadden we met het ergste rekening gehouden en is het Ruud Mosies gelukt om met BredaNu en Elisabeth TV een prachtig programma te maken over en van de Indië herdenking. Dank je wel Raffy voor het ter beschikking stellen van de multifunctionele ruimte.

met vereende krachten wordt een prachtige uitzending neergezet

Met de bedankjes achteraf van mensen die naar de tv uitzending hebben gekeken, was Stichting Arjati erg blij. Op deze manier hebben we toch een beetje samen kunnen herdenken.

Anders dan normaal begon de herdenking om 10.00 uur. Het thema was Vrij zijn; wat betekent het om vrij te zijn in een land dat bevrijd is, maar vrij zijn niet ervaren wordt. Dit gerelateerd aan het jubileumjaar 75 jaar vrijheid. De ceremoniemeester Dewi van Hoek ging hier kort op in, waarna burgemeester Paul Depla, de heer Charles Turpijn en bestuurslid Ernst Breuer ieder vanuit hun eigen perspectief dieper op het thema in gingen. De toespraken waren allen treffend en het leek wel of ze door het intieme karakter van de herdenking nog harder binnenkwamen dan normaal.

Met twee veteranen van de wapenbroeders, kapitein van Rossum van de GLR en Bart Felet als hoornblazer, werd de ceremonie protocollaire op een waardige en respectvolle manier neergezet. De gebruikelijke minuut stilte werd in acht genomen, waarna de vlaggen van halfstok naar in top gehesen werden.

Tot slot werden de bloemstukken gelegd en konden we terugkijken op -hoe sober ook – een bijzondere en indrukwekkende herdenking. Stichting Arjati dankt iedereen die heeft bijgedragen aan het mogelijk maken van deze Indiëherdenking.

Een terugblik op de herdenking door BNdeStem en door Omroep Brabant

De verkorte versie van de televisie uitzending kunt u terugkijken via onderstaande video.

Het volledige programma, uitgezonden op BredaNu kunt u hieronder zien.

De foto’s kunt u vinden in het foto album op deze website.

1 reactie op “Indiëherdenking Breda: Vrij zijn

  1. 2 september 2020 om 16:26

    Goed gedaan, mensen van Arjati! Het is zo belangrijk te herdenken en door te vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: