Indië Herdenking 15 Augustus 2018 in Breda

15 Augustus 1945  eindigde de Tweede Wereldoorlog in Azië, echter van vrede was geen sprake. Er begon een nieuwe oorlog die nog eens 4 jaar duurde. Op 27 december 1949 ondertekent koningin Juliana de overdracht van de soevereiniteit aan de Verenigde Staten van Indonesië. Het land Nederlands Indië bestaat niet meer. Verschillende Indische Nederlanders hebben hun hoop gevestigd op Nieuw Guinea en proberen daar een nieuw bestaan op te bouwen. Echter onder druk van Amerika moest Nederland op 1 oktober 1962 Nieuw Guinea overdragen aan Indonesië.

Een stukje geschiedenis in een notendop om te begrijpen waarom naast 4 Mei ook 15 Augustus een belangrijke datum is in de Nederlandse geschiedenis. Gelukkig worden op steeds meer plaatsen in Nederland herdenkingen georganiseerd. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om dicht bij huis te herdenken. Zo ook in Breda, bij het Indië monument waar vanaf 2004 – eerst alleen bij de gedenksteen – de Indië Herdenking wordt gehouden. Voor meer informatie over de herdenking in Breda klik hier.

Dit jaar is het thema ‘herinnering wordt geschiedenis’. Met het wegvallen van de 1e generatie worden wij sterk geconfronteerd en zijn ons zeer bewust van het feit, dat zij de laatste oorlogsgetuigen zijn. Als stichting proberen wij hun herinneringen een plek te geven in de Nederlandse geschiedenis aan de hand van verhalen, film, fotografie, muziek en mogelijk andere kunstvormen.

Met het wegvallen van de 1e generatie, is alleen de overgedragen herinnering wat ons rest. En overgedragen herinneringen helpen ons ons om vrede en vrijheid blijvend te waarderen.

Sta jij ook stil bij 15 Augustus?

5 reacties op “Indië Herdenking 15 Augustus 2018 in Breda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.