Vele mooie reacties heeft Stichting Arjati mogen ontvangen op het Brindofestival, dat zaterdag 9 mei jl. in Breda werd gehouden. Het was mooi om te zien dat tijdens dit festival
inderdaad ontmoeting tussen jong en oud plaatsvond, men verrast werd door bijzondere tentoonstellingen en door diverse soorten optredens en geïnspireerd door een samensmelting van Indisch en Moluks cultureel erfgoed.
Het gevarieerde programma zorgde voor bezoekers van verschillende leeftijdscategorieën. Eerlijkheidshalve moet echter wel gezegd worden dat bezoekers boven de 40 jaar oververtegenwoordigd waren. Daarentegen werden de ‘jongeren’ door alles wat er te zien, te horen en te proeven was zo geïnspireerd, dat er een gevoel van verlangen naar meer ontstond. Dit gevoel naar meer zal mogelijk omgezet worden in een 2e Brindofestival, waarin de jongeren van Stichting Arjati, met als aanspreekpunt Charlene Vodegel, het voortouw gaan nemen.
Het Brindofestival
’s Ochtends om 09.00 uur was het al een drukte van belang in Gemeenschapshuis De Poelewei om van een doorsnee gemeenschapshuis een Indisch en Moluks cultureel centrum te maken. Alle zalen werden heringericht en langzaam aan ontstond er binnen een sfeer die het 1e Brindofestival ten goede moest komen. Niet alleen binnen werd hard gewerkt.
Buiten werden onder lastige omstandigheden (harde wind) partytenten voor de cateraars opgezet en stevig vastgezet. En niet voor niets! Want ondanks de harde wind en slagregens stonden Warung Semarang, Senang Makan en Carl May droog en konden zij op een veilige manier de saté en de Indische snacks bereiden.
Om 14.00 uur was het zover en ging het 1e Brindofestival van start met Weplay die de aftrap deed van het programma op het grote podium. Van het begin tot het einde was er volop belangstelling voor dit podiumprogramma en was er geen stoel onbezet. Fortnight, Eduard Sebastian, Duo Unity, Gerson & friends gospelcombo, Bubble & Squeak, Band Arjati, Rocking Teens en als afsluiting wederom Weplay lieten allerlei muziekstijlen passeren; van authentieke krontjong en lagu lagu rohani tot nostalgische Indorock en hedendaagse pop. Alles kwam voorbij afgewisseld met de verschillende traditionele bewegingskunsten als Indonesische dans van Sekar Ayu, Tai Chi Arjati van Vic Keijner en Pukulan van Jerry Blom tot line dance van Rebel Country Dancers en breakdance van Breakdance Tim. Een vol programma dat door Elly Hoed, gekleed in prachtige authentieke kleding die ter beschikking was gesteld door mevrouw de Calonne, aan elkaar gepraat werd. Helaas kon door dit overvolle programma niet aan alle onderdelen recht gedaan worden en kon de line dance groep bijv. niet alle dansen laten zien, die zij hadden ingestudeerd.
Het gevarieerde podiumprogramma stelde de bezoekers voor een moeilijke keuze. Blijven zitten of een kijkje nemen in de andere zaal, waar zich ook van alles afspeelde wat de moeite waard was. In de andere zaal was er met name aandacht voor projecten die met overdracht en borgen te maken hadden. Niet voor niets had Armando Ello hier een plekje gekregen met een kleine fotostudio om twijfelindo’s op de foto vast te leggen, waren er afgeronde filmprojecten te zien en vertelde Liesje de Leeuw hoe zij omgaat met het borgen van het Indisch erfgoed.
Een impressie van Charlene over dit andere podium.
Hoe eet jij je rijst? Om deze vraag werd hard gelachen in de jongerenzaal van het Brindofestival op 9 mei. Deze vraag werd eerder gesteld aan Indische jongeren door fotograaf, filmmaker en initiatiefnemer van Hoezo Indo, Armando Ello. Er kwamen verrassende antwoorden uit, zoals rijst eet ik met een lepel, hand of ehmm met frikandel? Ook Leroy Woudstra van Indo’s be Like vraagt dit aan zijn facebookvrienden door middel van een komische afbeelding.
Om 15.00 uur liet Ricci Scheldwacht het Brabants publiek kennismaken met deze twee jonge oprichters die de Indische cultuur weer nieuw leven probeert in te blazen.
Indo’s be Like op een komische en luchtige manier. Daarentegen neemt Armando op een wat serieuze manier de Twijfelindo’s onder de loep en heeft eerder Indische portretten geëxposeerd. Ook John Oltmans kwam even aan het woord met de vraag of er jongeren zijn die geïnteresseerd zijn om invulling te geven aan een jongerenprogramma op Indo Radio Nederland.
Later op de dag zorgde Liesje de Leeuw voor een aandachtig luisterend publiek. “Jongens zoals hij” was de titel van een waargebeurd verhaal over haar ondergedoken vader. Hij had verschillende onderduikadressen. Over onderduiken in de Japanse bezetting is nog nauwelijks geschreven, daarom is het voor Liesje de Leeuw belangrijk om dit deel van de geschiedenis over te brengen aan de volgende generaties.
Het jongerenprogramma werd afgesloten op het hoofdpodium met de eerdere gastsprekers, aan dit gesprek schoven Suzanne Rastovac en Jeremy Flohr aan. Dit team benadrukten waarom het zo belangrijk is om de overdracht te doen, waarom het zonde zou zijn als de verhalen verloren gaan. Daarom zijn er momenteel genoeg initiatieven van de nieuwe generatie om de Indische cultuur te laten leven. Praat met je opa en oma die er nu nog zijn, laat ze hun verhalen met je delen, zodat de verhalen bewaard kunnen worden. Dat was ook de eindconclusie van het gesprek.
Helaas namen de jongeren nog niet helemaal de overhand op het Brindofestival. De eerste en tweede generatie komen nog altijd met grote getallen naar dit soort evenementen. Al is het om elkaar alleen even te ontmoeten, de poco-poco te dansen of voor de portie saté ayam.
Wat kan Stichting Arjati voor jou als jongeren gaan betekenen? Laat het ons weten, ga met ons in gesprek en wie weet zien we jou bij de volgende jongerenbijeenkomst.
Om een indruk te krijgen hoe het Brindofestival zich heeft laten zien, zijn er foto’s en filmopnames gemaakt van de middag en de avond. De foto’s kunt u terugvinden in het foto album op de website van Arjati onder Activiteiten 2015.
Voor de filmbeelden klikt u op één van onderstaande foto’s.
Terwijl tegen 22.00 uur Weplay haar laatste nummers speelde, gingen de meeste bezoekers huiswaarts. Het was een lange dag, die voor velen niet lang genoeg kon duren. Maar nadat de laatste bezoekers vertrokken waren, verzamelde het legertje vrijwilligers zich weer. Doordat de terrassen buiten al eerder op de avond opgeruimd waren, hoefde alleen binnen alles nog afgebroken en op zijn plek gezet. Binnen anderhalf uur was de klus geklaard en waren busjes, aanhangers en auto’s tot de nok toe gevuld. Het is ongelofelijk hoe snel alles weer tot het ‘normale’ teruggebracht werd.
Een laatste groet aan de vrijwilligers van de Poelewei, die wij vanaf deze plaats nogmaals hartelijk danken voor de gastvrijheid en het vertrouwen in ons. Daar gingen we dan één voor één de parkeerplaats af. Getoeter naar elkaar als afscheid en ieder ging zijns weegs. Wat een dag!
Geen Brindofestival zonder vrijwilligers. Naast vrijwilligers van Arjati hebben we extra hulp gehad van vrijwilligers die zich speciaal voor het Brindofestival hebben ingezet. Daarom alle vrijwilligers van het Brindofestival dank jullie wel!
Het Brindofestival is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Breda, Oranjefonds, Tess Installatietechniek, Krabmedia, Woonzorgcentrum Raffy, KBS Kievitsloop, donateurs en de belangeloze inzet van velen.