Het boek:’De Terugkeer’ – is zeker een aanrader!

Het onlangs,  voor de jeugd geschreven stripboek :  “ De terugkeer “ is uitgegeven door het Indisch Herinneringscentrum  Bronbeek en is geschreven onder verantwoording van  Eric Heuvel en Ruud van der Rol met medewerking van vele deskundigen.

Er bestaan echter twee uitgaven van dit boek. Eén een echt gebonden boek met harde kaft ( als echt stripboek)  met enkel het stripverhaal . En één ongebonden met een slappe kaft. Deze laatste heeft achterin extra bladzijden waarbij het geschiedenisbeeld in chronologische volgorde verteld wordt, dit met toevoeging van enkele korte  interviews. Deze laatste uitgave is voor ons, die ons verhaal door willen geven, door de extra toevoeging achterin,  de meest interessante.

In het stripverhaal  gaat een oom, die net weduwnaar is geworden,  met zijn nichtje op reis naar Indonesië.  Tijdens de reis vertelt hij allerlei persoonlijke herinneringen over zijn jeugd in Nederlands Indië ; over de tijd dat het nationalisme begon  op te komen en over de jaren vlak voor Japan in Nederlands Indië binnenviel; over de Japanse overheersing en de bloedige  vrijheidsstrijd van de Indonesiërs ( de Bersiap-periode ) die daarop volgde.

De politieke perikelen en menselijke omstandigheden worden in het boek   heel duidelijk beschreven . Door de tekeningen kan men zich de situatie, zoals die daar was, beter voorstellen en komen de spanningen die de gebeurtenissen in die tijd met zich meebrachten voortreffelijk tot uiting. De teksten spreken daardoor  nog meer tot de verbeelding en zullen de kinderen de spanning en de ernst van de situaties beter doen aanvoelen.

Het viel mij op dat vele van de zeer angstige en schokkende ervaringen die  men  als individu of als groep  in Nederlands Indië meegemaakt heeft, ook werkelijk in dit stripboek verwoord worden. De sfeer waarin men daar toen leefde is goed weergegeven.

Dit boek is zeker een aanrader voor de jeugd van 12 jaar en ouder die wat meer wil weten over de achtergronden van, en de gebeurtenissen in Nederlands Indië.

Ankie Cordier de Croust.

3 reacties op “Het boek:’De Terugkeer’ – is zeker een aanrader!

 1. 20 februari 2011 om 12:19

  Het stripboek ‘De Terugkeer’ met een harde kaft (een luxere editie) is te koop in de boekhandel.Het educatieve stripboek ‘De Terugkeer’ echter niet.

  Volgens het Indisch Herinneringscentrum zal het educatieve stripboek ‘De Terugkeer’ aan alle derde klassen van de middelbare scholen gratis verstrekt worden.
  Stichting Arjati gebruikt het stripboek als onderdeel van haar scholingsbijeenkomsten en overdrachtactiviteiten.

  Mocht u geinteresseerd zijn in de educatieve versie, dan kunt u deze bekijken tijdens de bijeenkomsten van de Madjoe in Breda en op de eerstvolgende regiobijeenkomst ex-KJBB op 16 april a.s.
  Hebt u andere vragen rondom dit thema dan kunt u ook een mail sturen aan info@arjati.nl

 2. 5 april 2011 om 19:30

  ik las over het verhaal van indie en het stripverhaal “de terugkeer ” in de AANSPRAAK. ik woon in Los Banos, California en ik zou graag willen weten hoe en waar ik dit stripverhaal zou kunnen krijgen/kopen.
  hartelijk bedankt,
  menno

 3. magda
  17 april 2011 om 10:32

  Beste Menno,
  Het e-mailadres waarmee ik antwoord op je vraag wil geven klopt niet. Kun je me het juiste adres geven?
  Hartelijke groet,
  Magda Wallenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: