Het archief van tranen

Onze vrijwilliger de heer Henk Kemper wees ons op de tweedelige documentaire ‘Het Archief van Tranen’ wat op zondag 12 en 19 augustus 2012 wordt uitgezonden door omroep Max op Nederland 2 om 19.00 uur. Aan deze documentaire heeft ook hij zijn bijdrage geleverd.
Op de website van Omroep Max wordt deze documentaire als volgt beschreven.

Het Archief van Tranen is een tweedelige documentaire over een vergeten massamoord op Nederlanders in het voormalige Nederlands-Indië.

Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 werd op 17 augustus 1947 door Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen. De overlevenden van de Jappenkampen, maar ook zij die niet geïnterneerd waren geweest, werden blootgesteld aan slachtpartijen van groepen van nationalistische Indonesische jongeren, die de onafhankelijkheid ondersteunden. Deze periode, die als de BERSIAP bekend is geworden, duurde van oktober 1945 tot mei 1947. Tijdens deze periode zijn 3.500 Nederlanders vermoord, en nog eens 4.000 Nederlandse vrouwen en kinderen kwamen om door honger, ziekte en uitputting in de zogenaamde Bersiap-kampen. De meeste slachtoffers zijn herbegraven op één van de erevelden op Java. Deze erevelden worden beheerd en onderhouden door de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Tenslotte zijn er naar schatting 16.000 vermisten, waaronder ook Chinezen met de Nederlandse nationaliteit. Hun lot is tot op heden onbekend.

Deze documentaire is geproduceerd door Pia Media.

Over de documentaire wordt geschreven dat het geen vrolijke kost is, maar een belangrijke aspect voor de vaderlandse geschiedenis. Wilt u reageren op deze documentaire, dan heeft u hiervoor de mogelijkheid onder aan dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: