Herdenken doen we samen

Activiteiten rondom de Indië-herdenking in samenwerking met Bibliotheek Breda en Bredaas Stadsarchief

Op zondag 15 augustus 2010 organiseert Stichting Arjati de Indië-herdenking bij het monument in de achtertuin van Woonzorgcentrum Raffy. Het officiële programma begint om 14.00 uur  en zal rond 15.00 uur afgelopen zijn. Na 15.00 uur begint het informele programma en kunt u bloemen bij het monument leggen en zal het Kion koor onder leiding van Johnny Rahaket verschillende liederen ten gehore brengen. Ook bestaat de gelegenheid om na te praten, verhalen te vertellen aan de meegekomen kinderen en kleinkinderen en de tentoonstelling van Will van de Corput te bezichtigen. Tegen betaling zijn hapjes en drankjes te verkrijgen. Mocht u na 16.00 uur een warme maaltijd willen gebruiken, geeft u zich dan op voor 5 augustus via de receptie van Raffy (tel. 5225150) Kosten bedragen 5 euro per maaltijd.

Stichting Arjati stelt het belang van samen herdenken voorop. Als straks de 1e en de 2e generatie er niet meer is, zal herdenken toch belangrijk blijven. Dit kan echter alleen als we de geschiedenis kennen. Om meer bekendheid te geven aan de geschiedenis van Nederlands Indië tijdens de periode 1941 – 1949, plaatst Stichting Arjati de tentoonstelling ‘Vergeten Oorlog’ van dinsdag 3 augustus 2010 tot en met zaterdag 28 augustus 2010 in de Bibliotheek Breda aan de Molenstraat 6. De tentoonstelling laat u foto’s en tekeningen zien van de oorlog en de Bersiapperiode.

Een achttal gefilmde gesprekken met Indische en Molukse repatrianten maakt eveneens deel uit van de tentoonstelling. De interviews werden gemaakt door dr. C. Wouters in opdracht van het Stadsarchief Breda. Ze vormen een onderdeel van het oral-history project, waarmee het stadsarchief een jaar geleden is begonnen. Doel is om met de persoonlijk ervaringen van direct betrokkenen het beeld van de historische werkelijkheid verder in te kleuren.

Al eerder kwamen mensen aan het woord die de crisisperiode in de jaren dertig hadden meegemaakt en anderen die vertelden over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog: onderduikverleners, verzetsmensen, Poolse bevrijders, maar vooral ook gewone burgers. Ook Bredase dienstplichtigen die na de oorlog naar Nederland Indië moesten, werden geïnterviewd en al deze gesprekken zijn te zien op de website van het stadsarchief: www.stadsarchiefbreda.nl 

Vanzelfsprekend komen nu ook degenen die zich vanuit Nederlands Indië in Breda vestigden aan bod: Hoe hebben zij destijds de Japanse bezetting doorstaan? Wat hebben ze meegemaakt in Soerabaya tijdens de Bersiap, toen jonge Indonesische nationalisten hen bedreigden, gevangen namen en martelden? Waarom gingen sommigen naar Nieuw Guinea en hoe was het om daarna in Nederland weer een nieuw leven te beginnen. Hoe werden de Indische en Molukse families hier ontvangen en hoe is het ze vergaan hier in Breda na al die jaren?

De geïnterviewden vertellen op vaak zeer persoonlijke en openhartige wijze hun verhaal en verrijken daarmee de geschiedenis van de Indische en Molukse repatrianten met betekenisvolle details. De interviews zullen tijdens de tentoonstelling voor het eerst te zien zijn.  

Mocht u verder nog vragen hebben over de tentoonstelling, de interviews of de herdenking dan kunt u contact opnemen met Magda Wallenburg, voorzitter van Stichting Arjati via m.wallenburg@arjati.nl of telefoon 076 5876997.

2 reacties op “Herdenken doen we samen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.