Groep 7 Kbs Kievitsloop bezoekt verzorgingshuis Raffy

terug naar schoolIeder jaar bezoekt Kbs Kievitsloop met groep 7 Woonzorgcentrum Raffy, in het kader van de adoptie van het monument in de tuin van Raffy. Zo ook op woensdagochtend 12 april jl., op de fiets, begeleid door de leerkracht Ernst Breuer, ouders en een stagiaire.

 

Dit keer is ook Laurie Faro, onderzoekster van de Universiteit van Tilburg aanwezig. Zij onderzoekt in opdracht van de 4-5 Mei Stichting, hoe kinderen herdenken en welke symbolen en rituelen daarbij worden gebruikt. Zij volgt groep 7 tot en met de herdenking op 15 augustus, zowel in de klas als daarbuiten.

Laurie FaroMagda Wallenburg

 

We worden welkom geheten door mevr. Magda Wallenburg, voorzitter van stichting Arjati en werkzaam op Raffy. Aan de hand van een korte film wordt de relatie tussen Nederland en Nederlands-Indië uitgelegd. In de lessen op school is ruim aandacht besteed aan dit onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis, door de leerkracht van groep 7, Ernst Breuer (bestuurslid van stichting Arjati). Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van het stripboek  ‘De terugkeer’.

De kinderen bezoeken het monument, waar uitleg wordt gegeven. Waarom een monument, wat is de symboliek van de figuren.

monument 3

monument 2

 

 

 

 

 

 

 

De kinderen luisteren aandachtig naar de uitleg. Ook de meegekomen ouders beluisteren de informatie. Als we weer naar binnengaan, is er ranja voor de kinderen en thee of koffie voor de volwassenen.

Inmiddels zijn ook de vrijwilligers van Arjati gearriveerd, bewoners en anderen die geïnterviewd gaan worden. Een aantal kinderen gaat de bewoners in hun eigen appartement interviewen.  Op school hebben de kinderen de vragen bedacht en uitgetypt. De kinderen worden in tweetallen gekoppeld aan de mensen en zoeken een plaatsje om hun interviews af te nemen.

bert oudenhoveninterview

De kinderen nemen hun taak serieus en dat levert mooie foto’s op. Na afloop worden de mensen bedankt en sluiten we de dag af met een lekkere snack, een Indisch pasteitje.

De kinderen werken op school de interviews verder uit en deze worden ieder jaar weer tijdens de herdenking op 15 augustus gebruikt. Een aantal kinderen geven dan uitleg over de lessen die ze op school hebben gevolgd en over de interviews. Verder zijn de kinderen ook actief voor-, tijdens- en na de herdenking op 15 augustus.  Ieder jaar weer is er veel belangstelling voor.

Een gastspreker, Bert Oudenhoven (vrijwilliger van Arjati) komt ook nog in de klas als ervaringsdeskundige zijn levensverhaal vertellen over zijn tijd in Nederland-Indië en daarna. Daarvoor neemt hij altijd wat voorwerpen mee en laat aan de hand van de website www.snsds.nl   allerlei interessante zaken zien.

We kijken weer terug op een leuke en leerzame ochtend op Raffy. We bedanken Magda Wallenburg, haar nichtje Anne, de mensen die de kinderen hebben begeleid en natuurlijk de mensen die we hebben mogen interviewen.

Voor verdere informatie kunt u een mail sturen naar:   e.breuer@arjati.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: