Op zaterdag 23 april werd door Stichting Arjati een bijzondere activiteit in het kader van overdracht van cultureel erfgoed gepresenteerd. Dit keer werd er aandacht besteed aan het boek Gedragen doeken. Verhalen in batik., met veel liefde geschreven door Liesje de Leeuw. In samenspraak met Pharos Uitgevers werd er door Liesje een prachtig programma samengesteld, waarin ruimte was voor verhalen, toespraken en muziek.
Niet minder dan 75 bezoekers namen plaats in de met batik versierde ruimte. Er hing een gemoedelijke, ontspannen sfeer, met daarnaast een tikkeltje spanning. Voor Liesje, omdat eindelijk na zoveel jaren luisteren en schrijven een geliefde wens van haar en Rens Heringa in vervulling is gegaan; een boek vol verhalen over batik en hun ‘dragers’.
Voor de bezoekers, omdat van verschillende bezoekers de verhalen opgenomen waren in dit boek, en niemand nog het eindresultaat had gezien. Het muzikale begin van Jan Smeets met het lied ‘Thuis’ onder begeleiding van Jan Wouters op het keyboard zorgde ervoor dat de spanning als vanzelf wegvloeide.
Liesje begon haar verhaal over hoe het allemaal ooit begonnen was en hoe Rens Heringa en zij elkaar vonden in hun passie voor batiks. De kennis die Rens Heringa bezit over de betekenis van de verschillende batiks gecombineerd met de persoonlijke verhalen van de bezitters van de doeken werden uiteindelijk de basis voor het boek. Uren heeft Liesje gesproken met de verhalenvertellers, die vrijuit spraken, getriggerd door dat ene batik lapje. Maar evenzovele uren heeft Liesje besteed aan schrijven van de verhalen, omdat zoveel openheid toch echt niet opgeschreven kon worden. Heel zorgvuldig werden de batikverhalen zo opgesteld, opdat alle verhalenvertellers zich goed en veilig voelden bij hun verhaal. Met veel trots vertelde Liesje dat dit gelukt was. Als verhalenverteller pur sang, kon het niet anders dan dat Liesje haar presentatie beëindigde met een verhaal waarin het geheim onthuld werd over het ontstaan van batik. Ademloos werd er geluisterd.
Hierna werd door gastvrouw Elly Hoed mevrouw Ineke Stroucken, directeur bij Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, uitgenodigd. Trots overhandigde Liesje het eerste exemplaar aan mevrouw Stroucken, die ervoor pleitte om batik ook in Nederland op de lijst van immaterieel erfgoed te plaatsen. Dit werd door de zaal met een hartelijk applaus ontvangen.
Nu werd het tijd voor bloemen en bedankjes. Velen hebben op een of andere manier een bijdrage geleverd aan het tot stand komen van dit boek. Onder deze mensen waren Robin Logjes van Uitgeverij Pharos en vormgeefster Rietje Smeets. En natuurlijk werden ook alle mensen bedankt, die hun batiks en de daarbij behorende verhalen met Liesje gedeeld hadden.
Tot slot kwam Rens Heringa zelf naar voren om Liesje voor haar tomeloze inzet te bedanken. Haar wens is door Liesje vervuld en ze hoopt dat er nog vele verhalen in batik zullen volgen. Ook werd Stichting Arjati door haar bedankt voor het netwerken en het podium wat zij aan Liesje gaf tijdens de kumpulans en het Brindofestival in 2015. Daar zijn mooie contacten uit voortgekomen.
Met het ‘Batikliedje’ speciaal geschreven voor deze dag en heel mooi gezongen door Yvonne Frijters kwam een einde aan de boekpresentatie. Ontroerd bleven de bezoekers nog even zitten om vervolgens naar de mediatheek te gaan, waar de boeken klaar lagen voor de verkoop. En natuurlijk voor wie wilde, met een persoonlijke noot van de schrijfster.
Inmiddels was ook de warme Indische maaltijd gereed en kon er gegeten worden. Een mooie en lekkere afsluiting van een bijzondere ochtend.
Wilt u in het bezit komen van het boek Gedragen Doeken. Verhalen in batik.? Kijkt u dan op de website van Pharos.
Bent u geïnteresseerd in een lezing gerelateerd aan het boek Gedragen Doeken. Verhalen in batik.? Neemt u dan contact op met Liesje de Leeuw via singawerk@kpnmail.nl
Beste Batik liefhebbers, mijn moeder komt uit Surabaya (1930-2017) ,om haar en haar familie te eren wil ik mijn race fiets laten wrappen met folie in batik motief.
Nu ben ik op zoek naar het originele batik motief van Surabaya om dit fotograferen.
Is het mogelijk om mij verder te helpen in mijn zoektocht en om mijn batik fiets project te verwezenlijken?
Ik hoop het van harte.
Vr grt Ron Kuitert
Dag Ron,
Wat een mooi idee. Ik zal de schrijfster van het boek om hulp vragen bij jouw zoektocht. Je hoort van me.
Met vriendelijke groet,
Magda Wallenburg