Een verslag van Walter Kessels uit Surabaya

Op 27 februari 2012 was het 70 jaar geleden dat de Slag in de Javazee plaats vond. Zowel in Nederland als in Indonesië werd dit herdacht. In Nederland gebeurde dit in de Kloosterkerk in Den Haag, terwijl in Indonesië de herdenking op het Ereveld Kembang Kuning plaats vond. Onze vrijwilliger Walter Kessels en zijn vrouw waren zowel bij de herdenking op 27 februari als bij de kranslegging door Commandant der Zeestrijdkrachten vice-admiraal Borsboom op 2 maart. Leest u zijn verslag en kijk voor de foto’s in ons fotoalbum.

Selamat pagi Holland,


Na ruim een week ben ik dan terug uit Surabaya in Kemang -Jakarta in het mooie huis van Peter & Margot Steenmeijer. (Peter is Directeur OGS Indonesia) Terug uit Surabaya, de geboortestad van mijn echtgenote, Lennie en van haar broer Frank!

Het was een enerverende, soms zeker een emotionele en vooral warme week! Niet alleen vanwege de temperatuur,maar vooral door de mensen. De pelgrims en eigenlijk alle anderen die ik heb mogen ontmoeten daar in Surabaya. Onder de pelgrims waren ook een broer(tje) en twee zus(jes) van Peter Steenmeijer. Het was heel bijzonder om hen daar te ontmoeten, en vooral om de familie verzameld te zien bij het graf van hun broer Hugo op het ereveld Kembang Kuning, echt indrukwekkend en aangrijpend.

De Commandant der Zeestrijdkrachten (Koninklijke Marine- KM), de vice-admiraal Mathieu Borsboom was op dienstreis in het verre oosten en heeft de reis zo ingedeeld dat hij zijn Indonesische counterparts op 1 & 2 maart in Surabaya kon ontmoeten – zo heeft dan ook zijn bezoek aan Indonesië gecombineerd met een bezoek aan  het ereveld Kembang Kuning op 2 maart jl.  Een mooi gebaar naar de pelgrims, alle aanwezigen en naar de Indische gemeenschap, zijn aanwezigheid werd heel erg op prijs gesteld!  Peter Steenmeijer was dus heel druk, want zo’n bezoek heeft heel wat voeten in de aarde.. het grote werk werd weliswaar gedaan door de NL Defensie-attaché in Jakarta, de kapitein ter zee Pieter Heijboer, geassisteerd door Fred Rambi. Maar het bezoek aan het ereveld Kembang Kuning is natuurlijk een zaak van de Oorlogsgravenstichting (OGS), dus van Peter Steenmeijer! Een van de dingen die geregeld / gecoördineerd moest worden was, waar en hoe de Indonesische delegatie van de Indonesische Marine, de ALRI (Ankatan Laut Republik Indonesia) zou gaan staan en welke commando’s zij gingen volgen.  In aanvang zou het een groep zijn van ca. 15 man personen,…fout, het werden 30! Maar op de dag zelf, 2 maart dus, kwam zo’n anderhalf uur voor aanvang van de plechtigheid een grote militaire bus, onder escorte, het ereveld op rijden met 56 man, om in marinetermen te blijven, aan boord…!!  Van het Nederlandse Korps Mariniers, waren drie Tamboer en Pijpers aanwezig, goed volk – prima boys, een genoegen om mee samen te werken!  Met hun sergeant, Herbert Blaak, heb ik samen de Indo marine naar rechts laten richten en heb ik de ceremonie met hen doorgesproken, mind you een uur voor aanvang..!  Met de hulp van een Indo kapitein, Yuli die wel redelijk Ingriss beheerste, heb 3(drie) keer de aankomst en eerbewijzen aan de Vice-admiraal geoefend bij 33C in mijn (drijfnatte) kostuum en als tempo doeloe commando’s staan geven op het ereveld Kembang Kuning…en dat terwijl de lucht al vol zat met ”geluid” van -tig omringende moskee’n!! >> Maar, alles kom reg, 10 minuten voor aankomst – de admiraal was gelukkig vertraagd in het verkeer – wist iedereen wat, hoe, wanneer en waar hij moest doen…het zag er gelikt uit, de aanwezigen waren onder de indruk en de militairen zo trots als Garuda’s..!

Peter Steenmeijer heeft de plechtigheid bij het Karel Doorman monument geleid en omdat ik in de afgelopen maanden van bijna alle mails in de voorbereidingsfase een CC kreeg van Peter  kon ik mij helemaal inleven in de plechtigheid zoals hij die voor ogen had – het liep gesmeerd, echt heel ”soepel” en het is een waardige bijeenkomst geworden die door iedereen  aanwezig ook zo is ervaren. Een kranslegging door de admiraal en daarna het strooien van bloemen bij de naamplaten van de slachtoffers van de slag in de Javazee en bij een aantal van de vele graven.

Na de plechtigheid natuurlijk meer dan genoeg lekker makan.  Natuurlijk best wat stress, maar gezellig en met een rugzak vol ervaring en een paar goede mensen om ons, hebben wij er met z’n allen voor kunnen zorgen dat de aanwezigen alleen maar mooie momenten en herinneringen aan deze dag over houden!  Veel dank aan Rudy da Costa (hoofd technische zaken OGS Jakarta) en John Leuwol, opzichter van het ereveld Kembang Kuning, terima kasih banyak!!

Een traan en zeker veel lach in het warme Surabaya, het was een eer dat ik erbij mocht zijn!

Salam uit regenachtig Kemang,

Walter & Lennie

2 reacties op “Een verslag van Walter Kessels uit Surabaya

 1. Miranda Steenmeijer
  7 november 2021 om 20:35

  Hello from American. Please help me connect the steenmeijer branch of my tree if you can. My great grandfather was A.A. Steenmeijer and I am just wondering if there is a way to know whether we are related and how. I can’t imagine many steenmeijers are not as it’s uncommon as I researched. I mainly would like to know relation to Hugo Steenmeijer and also our heritage during the war. Thanks

 2. Habraken Ton
  17 juli 2022 om 13:11

  Hoi walter.
  Lang geleden .
  Heb je gevonden.
  Ik ben al 8 jaar terug bij riekie.
  Misschien ontmoeten we elkaar weer eens op de golfbaan.
  Heb een leuke tijd met jou gehad.
  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: