Het jaar 2011 is nog maar een paar dagen oud en dit geeft ons eens goed de gelegenheid om terug te blikken op de activiteiten die Stichting Arjati georganiseerd en ondersteund heeft.
In 2010 heeft Stichting Arjati haar eigen logo gekregen en aan de hand daarvan is de website aangepast. Een frisse en overzichtelijke website is het resultaat. In de loop van 2010 werd de website gevuld met wetenswaardigheden en foto’s die met het Indisch cultureel erfgoed te maken hebben. Het bezoekersaantal neemt steeds meer toe, echter om dit aantal verder te vergroten zal de website gekoppeld worden aan andere mediavoorzieningen als hyves, facebook, twitter e.d.
Om de jaarlijkse 15 augustus Herdenking extra onder de aandacht te brengen, gaf de Bredase Bibliotheek de gelegenheid aan Arjati om van 1 augustus – 28 augustus de tentoonstelling ‘Vergeten Oorlog’ te plaatsen. Dagelijks was iemand van Arjati een aantal uren aanwezig om persoonlijk voorlichting te geven over de tentoonstelling. Het was een schot in de roos. De tentoonstelling werd druk bezocht en de gesprekken met de vrijwilligers van Arjati getuigden van de noodzaak van ‘het kunnen vertellen van het eigen verhaal’.
Op de dag van de herdenking zelf kwamen zeker 500 mensen bij elkaar in de achtertuin van Woonzorgcentrum Raffy om gezamenlijk te herdenken. De toespraak van mevrouw Meelhuijsen, waarin zij haar ervaringen met ons deelde, en het gezang van het Kionkoor maakten van de herdenking een bijzondere gebeurtenis. Voor de werkgroep herdenking van Arjati was het fijn om te zien, dat de maandenlange voorbereiding wederom tot een goed resultaat leidde. Zeker ook dankzij de samenwerking met medewerkers van Woonzorgcentrum Raffy en de Natres. Tijdens de tentoonstelling ‘Vergeten Oorlog’ werden ook interviews gepresenteerd van getuigen van de Tweede Wereldoorlog en de Bersiapperiode in Nederlands Indië. Deze interviews kwamen tot stand in opdracht van het Stadsarchief met ondersteuning van Arjati en zijn te bekijken en te beluisteren op zowel de website van het stadsarchief als die van Arjati.
Activiteiten waarbij Arjati op een of andere manier bij betrokken was, waren de Kumpulans Orang Tua Raffy en de regiobijeenkomsten van de ex-KJBB. Een niet onbelangrijk onderdeel van de projecten van Arjati zijn de activiteiten met betrekking tot overdracht. We hebben het dan over de cursus ‘Wat is Indisch’ , de contacten met groep 8 van basisschool de Driezwing en het idee om het monument te adopteren. Deze activiteiten zijn volop in ontwikkeling en zullen zeker in 2011 ruim aan bod komen.
Het einde van 2010 werd afgesloten met de jongerenactiviteit ‘Hoe senang voel jij je over je Indische roots’. Een vijftiental jongeren sprak over Indische identiteit met op de achtergrond een aantal ‘ouderen’ die het Indisch zijn van verschillende kanten kon laten zien. Om de avond wat luchtig te houden werd de avond muzikaal begeleid door Fortnight en twee jonge gastmuzikanten. Door de lekkere hapjes en drankjes waarop Klein Java ons trakteerde, kon de avond niet meer stuk.
Eind januari 2011 zullen foto’s en filmbeelden hiervan een impressie geven. Voor 2011 zijn er nieuwe afspraken met deze jongeren gemaakt over de manier waarop Arjati iets voor hen kan betekenen met betrekking tot cultuuroverdracht en identiteit.
Dit zijn zo een aantal voorbeelden waar Arjati zich het afgelopen jaar mee heeft beziggehouden. We kunnen niet anders zeggen dan dat we goed op weg zijn om het Indisch Cultureel Ergoed in Breda een vaste plek te geven in het Bredase.
Een aantal foto’s van de jongerenactiviteit op 14 december is geplaatst in het foto album.
De film zal eind januari klaar zijn. Wij houden u op de hoogte.
Ik zat in Baros 6e Depot Bat barak 17(in de atlas gemerkt 19) en 22(kidstown).Toen naar het 15e en nog even Tjitjalenka.
Naast ons (zie atlas 20) is een ziekenboeg geweest(waterpokken) en hier is een ABC cabaret gehouden met “de school van meester pennewip” en “de Tokozakken(TOKO zakken,op de wijs van de wolgabootsman werd de TOKO met bijv “barang halen, niet betalen” bezongen).
Op het oebieveld(toen nog niet omgeploegd,er is nog gevoetbald), voor het kantoor het het strijkje van George Setet(voormalig Hotel Homan?)gespeeld op koninginnedag.Zij speelden o.a. het Baroslied(“In het kamp van de militie…eindigend met onze enige ambitie is en blijft toch thuis te zijn”)De wijs van het lied heb ik achterhaald (Stenka Rasin) maar de hele tekst zou ik erg graag hebben.Kan iemands mij helpen?
In onze barak(17) werd vooorgelezen door Ds Obermann(sliep naast mij) uit “Hollands Glorie”.En Tommie vertelde een verhaal over een Poentianak,dat heb eens opgeschreven voor iemand.
Ik houd mij aanbevolen voor de woorden van het Baroslied en zal gaarne verhalen doorgeven aan geïnteresseerden.