De slag in de Javazee

f charlene vodegelVandaag – 27 februari 2017 – is het 75 jaar geleden dat de Slag in de Javazee werd uitgevochten. Zaterdag 18 maart a.s. besteedt het Indisch Herinneringscentrum in het kader van het programma Gedeeld Verleden hier op verschillende manieren aandacht aan. Eén van de sprekers tijdens deze dag is onze eigen vrijwilliger en bestuurslid van Stichting Arjati Charlene Vodegel. Zij leest een rede voor, opgedragen aan haar overleden opa. Maar wie is Charlene eigenlijk en waarom is zij zo actief op het gebied van het Indisch Erfgoed.

 

Wie is Charlene?

Een Indische jonge vrouw die Indisch is van beide ouders.  Door haar Indische opvoeding voelt zij zich altijd als Indisch meisje door het leven gaan. Verder is haar liefde voor Indonesië heel groot, mede omdat ze vier jaar in Jakarta en Surabaya heeft gewoond, gestudeerd en gewerkt.  Ze heeft zich toen ook verdiept in de Indonesische cultuur en dat is haar allemaal goed bevallen. Zowel de Indische als de Indonesische cultuur hebben haar nu gevormd in hoe ze nu is.

 

In 2012 is Charlene begonnen bij het online magazine Indisch3.0, waar ze als vrijwilligster,  personen van haar eigen generatie ging interviewen.  Ze genoot van de verhalen en ze realiseerde zich dat een Indische opvoeding helemaal niet zo vanzelfsprekend was bij Indische families. Aan de andere kant werd haar aandacht ook geprikkeld door de vele herkenbare situaties waarin generatiegenoten zich bevonden.

In 2013 is Charlene gevraagd door stichting Arjati om een toespraak te houden over haar opa die omgekomen is in de Slag van de Javazee . Sinds die tijd is zij meer betrokken geraakt bij Indische bijeenkomsten en activiteiten. Zij werd al vrij snel vrijwilligster van stichting Arjati en sinds 2016 werd haar de secretarisfunctie toegewezen.

Haar eerste activiteit bij stichting Arjati was het Brindofestival in 2015. Dat was een geslaagde dag geworden voor jong en oud waar ze haar steentje aan heeft bijgedragen.

Daarnaast was Charlene vooral actief in het meehelpen van activiteiten binnen de stichting.  Elk jaar bij de Indië-herdenking is zij aanwezig om te helpen. Op verschillende dagen staat Charlene ook bij de boekenverkoop van Arjati. O.a. tijdens pasar Raffy.

In 2015 vertegenwoordigde ze stichting Arjati bij een Indische middag in de Bredaase bibliotheek. 

20151017_141154

Ook is Charlene vaak te zien bij pasar malams en andere Indische bijkomstigheden waar ze vervolgens een verslag over maakt voor Arjati.

Op 12 november 2016 heeft Charlene samen met de werkgroep jongeren van Arjati een mooie Indische Salon georganiseerd. Het thema was Stille Kracht. Deze bijeenkomst was een groot succes geworden, het was een interessante middag met lezingen, verhalen en interactie met publiek. Deze dag werd tevens muzikaal begeleid.

Indische salon DSC_3003

Voor dit komend jaar liggen er zeker nog leuke plannen in het verschiet.  Volgende maand zal de werkgroep jongeren hierover meer toelichten.

Ondanks dat het Indisch-zijn bij haar in de familie met de paplepel is ingegoten, begon ze te beseffen dat ze eigenlijk nog niet heel veel wist over de geschiedenis en het verloop van de gebeurtenissen voor, tijdens en na de oorlog in Nederlands-Indië. Door nu met veel Indische mensen te praten, probeert Charlene zich meer een beeld te vormen over Nederlands-Indië en de verhalen die daarbij horen.

Het zette haar aan het denken om meer te willen weten over de geschiedenis van Nederlands-Indië.

Voor Charlene is het heel belangrijk om haar achtergrond  niet te vergeten.  De Indische normen en waarden hebben haar ook gevormd in hoe ze nu is in het dagelijks leven. Zij wilt zich  inzetten om de Indische verhalen te koesteren en dit over te dragen naar de volgende generaties. Het is belangrijk om te weten waar je roots ligt.

 

Ben je geïnteresseerd in het verhaal van Charlene en van de andere sprekers? Reserveer 18 maart dan in je agenda. Voor het complete programma:
http://www.indischherinneringscentrum.nl/agenda/gedeeld-verleden-de-slag-in-de-javazee

 

En ….. vergeet je niet aan te melden!
Datum: Zaterdag 18 maart 2017
Locatie: Genève Zaal, Humanity House, Prinsengracht 8, Den Haag
Tijd: 13:30 uur (inloop), 14:00 -17:00 uur programma.
Kosten: € 7,50,  het bedrag graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB
0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Arnhem o.v.v.
Gedeeld Verleden – De slag in de Javazee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: