De kracht van muziek

Na de succesvolle vertelling van Peter Vervloed op woensdag over de kracht van het schrijven als onderdeel van de foto-tentoonstelling ‘Zij waren toen nog zo jong’, die doorlopend van 6 augustus tot en met 7 september te bezichtigen is in de Bibliotheek Brabantpark te Breda (Hooghout 65), is er op woensdag  21 aandacht voor de kracht van muziek. Dan wordt er ingespeeld op hoe muziek een bron van kracht kan zijn.

Het bestuur van de Stichting Arjati heeft Will van de Corput bereid gevonden om in te gaan op het feit dat muziek maken, in welke kunstvorm dan ook, voor ons leven veel kan betekenen. Will, die zelf ook in verschillende Jappenkampen op Java heeft gezeten, weet zich nog heel goed te herinneren de momenten in het kamp waarop het maken van muziek, het zingen van liedjes voor de één veel troost gaf en voor de ander het een manier was om even te ontsnappen aan het dagelijkse leven achter het prikkeldraad. ‘Het kon natuurlijk emoties overbrengen, maar ook kon het zeer zeker tot steun zijn en dat was iets waaraan de kampbewoners veel behoefte hadden’, aldus Will. Het zingen van aangepaste liedjes was ook een middel om de draak te steken met de Japanse bezetter. Niet alleen muziek maar ook gedichtjes maken, recepten schrijven, borduurwerkjes maken gaven vaak op primitieve wijze een vrolijke wending aan soms zeer droeve gebeurtenissen. Zo kunt u op de tentoonstelling het verjaardagsgedicht lezen, dat door de moeder van Will is gemaakt, voordat hij als jochie van net 11 jaar naar het jongenskamp Bangkong (Semarang) werd afgevoerd.

In het verleden zijn onder de naam ’Tjampoerans’ door Will verschillende zangboekjes samengesteld met liedjes uit Tempo Doeloe. Zijn laatste boekje (nummer 6) bevat o.a. gedichtjes, tekeningen en herinneringen uit een aantal Japanse interneringskampen. Wellicht kunt u op de geplande woensdagmiddag eigenaar worden van zo’n boekje.

Aansluitend op deze presentatie kunnen kinderen samen met vrijwilligers van de Stichting Arjati op zoek gaan hoe zij van muziek een bron van kracht kunnen maken. Het programma ‘de kracht van muziek’ begint om 14.30 uur en is gratis toegankelijk. Graag tot dan of op één van de andere tentoonstellingsdagen tussen 14.00 uur en 18.00 uur. De aanwezige vrijwilligers van de Stichting Arjati zullen u graag te woord staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: