De Apeldoornse Indische Zomer 2013

Net zoals in Breda Arjati staat voor het borgen van het Indisch Cultureel Erfgoed, is in Apeldoorn de Stichting Indisch Erfgoed hierin actief. Zondag 30 juni start in Apeldoorn de Indische Zomer. Het volgende persbericht hebben zij gevraagd te verspreiden. Dit doen wij van harte! Wij wensen de collega’s van SIE in Apeldoorn heel veel succes toe met de uitvoering van dit mooie programma.

In 2009 werd de Stichting Indisch Erfgoed (SIE) opgericht. Na de afgelopen jaren tentoonstellingen, lezingencycli, muziek en films zelf maar ook met anderen te hebben georganiseerd, vindt SIE het nu tijd voor een echte Indische Zomer in Apeldoorn.Van 1 juli tot t/m 20 juli 2013 is in het ACEC gebouw, Roggestraat 44 in Apeldoorn de tentoonstelling ‘Indisch ‘Erfgoed Apeldoorn’ te zien.De tentoonstelling “Indisch Erfgoed Apeldoorn” geeft een beeld van de ontvangst, het inburgeren, integreren, aanpassen en assimileren van de Indische Nederlanders en Molukkers in Apeldoorn en omstreken na repatriëring tussen 1946 tot 1962.Dan laat SIE zich van haar beste kant zien van haar kennis van het Indische in Nederland, Nederlands-Indië en Indonesië. Ze doet dit in samenwerking met Apeldoornse samenwerkingspartners en gastenEr zijn lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen uit de geschiedenis (vanaf de VOC in Oost-Indië tot ver eind jaren zeventig in Nederland), cultuurhistorie (schilderkunst & Indische motieven tot Balinese offerandes) en cultuur (Oosterse kruiden in de keuken en Indische massage) Natuurlijk is er uit eigen ervaring aandacht voor de repatriëring naar Holland, of het hedendaags inburgeren in Nederland. Evenzo de Indische band met Apeldoorn en andersom. Uiteraard is er ook muziek, dans, en met The act of Killing een film. Kortom SIE biedt u een prachtig programma gedurende de zomermaand juli 2013.Zie het gevoegde programma “ De Apeldoornse Indische Zomer 2013”.

Datum: van 1 juli 2013 tot en met 20 juli 2013

Locatie: ACEC gebouw Apeldoorn, Roggestraat 44 in Apeldoorn.

Openingstijden ACEC van woensdag tot en met zondag 12.00-17.30 uur.

Bezoek tentoonstelling en workshops van 1 juli tot en met 201 juli 2013: vrij entree.Lezingen aanvang 19.30 uur.  Entree € 5, –

Het complete programma aan activiteiten, lezingen en workshops.

Zondag 30 juni

15:00-17:00

Alleen genodigden

Stichting Indisch Erfgoed. Opening van de tentoonstelling door:

Ralph Kneefel (voorzitter SIE)

Introductie van de activiteiten door:

Frans Sulilatu (bestuurslid SIE)

De tentoonstelling “Indisch Erfgoed Apeldoorn” geeft een beeld van de ontvangst, het inburgeren, integreren, aanpassen en assimileren van de Indische Nederlanders en Molukkers in Apeldoorn en omstreken na de repatriëring vanaf 1945 tot 1962.

Maandag 1 juli

19:30-20:30

Entree: € 5, –

Lezing door:Drs. Adrienne Zuiderweg (secretaris SIE).

Was Batavia de parel aan de kroon van de VOC?”

In 1612 stichtte de Verenigde Oost-Indische Compagnie Batavia als haar hoofdstad in Zuidoost Azië. Er werden een kasteel, een stadhuis en kerken, ziekenhuizen en huizen gebouwd voor de snel groeiende bevolking. Er werden grachten gegraven voor regulering van de waterhuishouding. Op straat was het een bont gewemel van Europeanen, Aziaten, Euro-Aziaten, Chinezen en niet te vergeten slaven. Bij vlagen was er sprake van cultuur. Maar groeide Batavia wel uit tot de gedroomde hoofdstad van de Heren Zeventien? Bleven de Bataviase bestuurders hun vaderlandse bewindhebbers trouw? Hoe verhielden zich de Bataviase bewoners onderling? Vragen die doen betwijfelen of Batavia wel de parel aan de Compagnieskroon was.

Dinsdag 2 juli

19:30-20:30

Entree: € 5, –

Lezing door:Drs. Frederik Erens (lid SIE)

De grondleggers van de Republiek Indonesië”. Soekarno, Hatta, Sjahrir.

Wie waren deze Indonesische leiders. Sjahrir, westers georiënteerd intellectueel, nationalist maar vooral sociaal democraat met een diep geworteld fatsoen. Hatta, eveneens een westers georiënteerde intellectueel, scherp analist, burgerlijk. Soekarno, idealist vol zelfvertrouwen, innemend, ijdel, erudiet. Meeslepend spreker, fabuleus geheugen, onnavolgbaar in zijn handelen. Pramoedja Ananta Toer zei over hem: “He gave unity to Indonesia, dignity to the downtrodden
and anxiety to the powerful, which finally brought him down”.

Woensdag 3 juli

14:30

Vrij entree

Repatrianten aan het woord”.

Inge de Vries-Klein (lid SIE) vertelt aan de hand van haar schilderijenreeks “Indische dromen – Twee werelden, één ziel” het verhaal van haar repatriëring.

Woensdag 3 juli

20:00 – 20.30

Vrij entree.

Lezing in samenwerking met de vereniging Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen (OKW) Apeldoorn door: Heri Latief

Inburgeren in Nederland”.

Zelf heeft Heri Latief een inburgeringscursus gedaan na 20 jaar in NL te zijn en kan daar boeiend en kritisch over vertellen. Ook kijkt hij daarbij naar de verschillende bevolkingsgroepen en constateert dat Indonesiërs/ Molukkers door de politiek niet anders worden beschouwd dan bijvoorbeeld Turken/Marokkanen.

Vrijdag 5 juli

14:30

Vrij entree.

Workshop geleid door:

Sidonie Refuge en Sandra Kneefel (leden SIE)

Oosterse Kruiden”.

– in de keuken

tegen kwalen

om te masseren

Zaterdag 6 juli

14:15-17:30

Entree: € 8,50

Film“The Act of Killing” (een film van Josua Oppenheimer)

Podium Theater Gigant *)

Inleiding en nabespreking door:Frans Sulilatu (bestuurslid SIE)

De film/documentaire gaat over geschiedenis,maar toont ook een duistere zijde van de Indonesische samenleving die nog steeds relevant is: massahysterie. The act of killing is een schokkende film. De film gaat over de jacht op communisten in de jaren 1965-66 onder het bewind van Suharto. De moordenaars van toen spelen in de film zichzelf, maar hoe diep ze ook graven, een echt antwoord waarom ze deden wat ze deden geven ze niet. Indonesiëexpert Schwarz noemt dit “the beast within”. En nog steeds dient men te waken dat het beest niet opnieuw de kop opsteekt. Voorbeelden te over, Ruanda, Burundi, Congo. In Indonesië is de film alleen te zien op verzoek.

Zondag 7 juli

14:30-16:00

Vrij entree.

Workshop door:

Aafke de Jong (lid SIE)

Balinese dans”.

Vingers als wuivende palmbladeren en ogen als een tijger, die plotsklaps uit zijn slaap wordt gewekt.”

Binnen korte tijd leer je een eenvoudige Balinese dans, die wordt uitgevoerd opgamelan- muziek. De nadruk ligt op de basishouding, enkele sierlijke hand- en armbewegingen, maar ook op de mimiek en natuurlijk verschillende manieren van voortbewegen. Ook wordt kennis gemaakt met de achtergrond van de Balinese dans, de kostuums en de betekenis van de bewegingen.Kledingadvies:Tijdens de workshop krijg je een kain of kamben te leen, een geweven of gebatikte doek die je om je heupen draagt. Het is daarom het prettigst als je een legging of maillot aan hebt. Verder dansen we, afhankelijk van de vloer, op blote voeten of sokken.De workshop is voor iedereen vanaf 7 jaar.

Maandag 8 juli

19:30-20:30

Entree: € 5, –

Lezing door:

Jos Tomasowa

Pattimura”.

Pattimura, zijn eigenlijke naam was Thomas Matulesia, was een Ambonese christen die na zijn ontslag uit het Britse leger in 1817 door zijn volk uitgekozen werd om aanvoerder te worden in de strijd tegen de terugkeer van de Nederlanders op de Molukken. Na vele overwinningen werd hij ten slotte verslagen. Zijn strijd staat bekend als de grootste opstand tegen de Nederlanders in de Molukse geschiedenis. Officieel is hij in Indonesië uitgeroepen tot één van de Indonesische volkshelden. Jos Tomasowa is auteur van de roman “Kinderen van de Paradijsvogel” die grotendeels gebaseerd is op Pattimura.

Dinsdag 9 juli 19:30:20:30

Entree: € 5, –

Lezing door:

Jan Willem Udo

Het VRZA-Malabar-Radio Kootwijk project 2013”.

VRZA: Vereniging van Radio Zendamateurs. Op 5 mei 2013 was het precies 90 jaar geleden dat de radiotelegrafieverbinding tussen Malabar (Bandoeng NOI) en Radio Kootwijk officieel werd geopend. Dit werd in Indonesie en Radio Kootwijk herdacht door op zondag 5 mei jl., opnieuw een radiotelegrafieverbinding te maken vanuit de historische locaties. Het vormde tevens aanleiding voor het maken van twee diafilms (elk 9 min) over de geschiedenis van de Radiostations Malabar en Radio Kootwijk.

Woensdag 10 juli

14:30

Vrij entree.

Repatrianten aan het woord”.

Inge de Vries-Klein (SIE-lid) vertelt aan de hand van haar schilderijenreeks “Indische dromen – Twee werelden, één ziel” het verhaal van haar repatriëring.

Woensdag 10 juli

19:30 – 20:30

Entree € 5.

Lezing door:

Huub Ummels( Vereniging Oud Apeldoorn)

Apeldoorn tussen 1950-1960”.

Lezing door:Ralph Kneefel (voorzitter SIE)

De komst van Indische Nederlanders naar Apeldoorn tussen 1950 en 1960”.

Donderdag 11 juli

14:30-17:00

Vrij entree.

Workshop door: Shelly Lapré

Reiskoffers uit Nederlands-Indië”

Shelly Lapré verhaalt over haar (voor)ouders, die zijn verbeeld in originele reis- en hutkoffers uit Nederlands-Indië. Zo is de oude reiskoffer, die gebruikt werd door haar moeder tijdens de bootreis vanuit Nederlands-Indië naar Nederland in 1950 tot een kunstwerk bewerkt met antieke batikstoffen en nostalgische oude familiefoto’s. Het is als een soort klankkast van herinneringen aan het leven van haar familie in Nederlands-Indië. Tijdens de workshop geeft zij een performance en korte lezing over haar familieverhaal in Nederlands-Indië.

Maandag 15 juli

19:30-20:30

Entree: € 5, –

Lezing door:

P.H.J.Holsbergen

De Tabakscultuur in Deli Sumatra’s Oostkust”.

Peter Holsbergen is één van de laatst levende Nederlandse tabaksplanters op Noord-Sumatra. Hij spreekt over zijn ervaringen in de periode 1950-1958 in Deli.

Dinsdag 16 juli

14:30.

Vrij Entree.-

Repatrianten aan het woord”.

Inge de Vries-Klein (lid SIE) vertelt aan de hand van haar schilderijenreeks “Indische dromen – Twee werelden, één ziel” het verhaal van haar repatriëring.

Dinsdag 16 juli

19:30- 20:30.

Entree € 5.

Lezing door:Drs. Aafke de Jong(lid SIE)

“Sekala en Niskala” Balinese religie en offerandes.

Zichtbare uiting van een onzichtbare wereld. Het maken en brengen van offerandes is een dagelijkse bezigheid van vooral Balinese vrouwen. Tijdens de vele ceremonies op het Hindoeïstische eiland zijn offerandes onmisbaar. Maar waarom worden ze eigenlijk gemaakt? Wat symboliseren ze en van welke materialen worden ze gemaakt? Is er ook ruimte voor creativiteit van de makers? Deze lezing neemt je mee naar de kleurrijke en veelvormige tastbare uitingen van een onzichtbare wereld.

Woensdag 17 juli

19:30-20:30

Entree: € 5, –

Lezing door:

Kees Kommer“Onvervuld Moluks verlangen”.

(Wat gebeurde er in de jaren 70)

Niet waargemaakte beloftes, stateloos, status loos.

Tijdens deze lezing zullen onder andere de volgende onderwerpen ter sprake komen:De visie van de overheid met betrekking tot het besluit in te grijpen bij De Punt. Het bezoek (op uitnodiging van een overlevende van de actie bij De Punt) aan het collectieve graf in Assen van de gesneuvelde actievoerders.

Donderdag 18juli

14:30-17:00

Vrij entree.

Bezoekers aan het woord”

Gastheer: Boy Witterland (lid SIE).

Bezoekers aan de tentoonstelling krijgen de gelegenheid hun verhaal te vertellen.

Vrijdag 19 juli

14:30-17:00

Vrij entree.

Bezoekers aan het woord”.

Gastheer: George van Hoogeveen (lid SIE).

Bezoekers aan de tentoonstelling krijgen de gelegenheid hun verhaal te vertellen

Zaterdag 20 juli Afsluiting Apeldoornse Indische zomer 2013

Algemene Informatie

Openingstijden Tentoonstelling “Indisch Erfgoed Apeldoorn” in het ACEC gebouw Apeldoorn, Roggestraat 44 in Apeldoorn van woensdag tot en met zondag van 12.00- 17.30 uur.

Bezoek tentoonstelling en workshops van 1 juli t/m 20 juli 2013: vrij entree.

Lezingen aanvang 19.30 uur zie overzicht. Entree: € 5, –

Bijwonen film Gigant: aanvang 14:15. Entree € 8,50 (kaarten aan de kassa van Gigant),

Podium & Filmtheater Gigant: Nieuwstraat 377, Apeldoorn. Tel: 055 521 6346

Programmawijzigingen voorbehouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: