“Het gebeurt niet vaak dat een theatervoorstelling zoveel losmaakt als het stuk ‘Daar werd wat groots verricht’. Daarin vertelt Diederik van Vleuten over het leven van zijn oudoom Jan in Indië. Veel bezoekers herkenden zich erin en gingen zelfs meerdere keren kijken.”
Zo begon een bericht van het NOS journaal van zondag 4 maart na de laatste opvoering van deze solovoorstelling.
Jan van Vleuten
Diederik waarschuwt de zaal al in zijn eerste minuten op het podium: “Ik ga twee uur lang vertellen over maar één man: oudoom Jan van Vleuten. Het wordt geen show vol dijenkletsers, maar ik beloof jullie dat het een prachtig verhaal is en écht de moeite waard.” In 1906 werd Jan geboren in Nederlands-Indië. In 1914 ging de familie met verlof naar Nederland, waarna Jan achterbleef in dit land, zodat hij gedegen onderwijs zou kunnen genieten. In 1930 begon het toch weer te kriebelen en keerde hij naar zijn geboorteland terug. Hier ontmoette hij de liefde van zijn leven: onderwijzeres Aukje van der Werff. Tijdens de oorlog kwamen zij in een Jappenkamp – de hel op aarde – terecht, wat zij overleefden. Ondanks hun fysieke toestand waren zij zielsgelukkig dat zij elkaar nog hadden. Ze keerden terug naar Nederland. Jaren later, na de dood van Aukje, begon Jan van Vleuten met het schrijven van zijn indrukwekkende levensverhaal. Uitkomst: een zevenhonderd pagina’s tellende bundel.
Aan de hand van deze bundel vertelt Diederik van Vleuten het verhaal.
Oom Jan geeft als verklaring voor zijn schrijven: “Het is niet dat ik vind dat ik zelf zo belangrijk ben, ik vind gewoon dat ik in een belangrijke tijd hebt geleefd. Daarom heb ik mijn verhaal opgeschreven.” Veel mensen die die tijd hebben meegemaakt, zwijgen daarover. Door deze voorstelling heeft het verhaal een gezicht gekregen. Daar werd wat groots verricht is een prachtig eerbetoon aan een zeer dappere man: oudoom Jan van Vleuten.
Ik heb zeer genoten van de voorstelling en hoorde aan het eind ervan in het publiek allerlei reacties van herkenning en zag emoties op de gezichten. Een teken dat het goed was dat het verhaal verteld werd.
Inmiddels is er bekend dat Diederik van Vleuten in 2014 nogmaals een serie voorstellingen zal spelen omdat de belangstelling daarvoor zeer groots is.
Joke Hamann
Noot van de redactie:
Joke Hamann is zeer betrokken bij de Indische en de Molukse gemeenschap. Toen zij vertelde dat ze naar de voorstelling ging, vroeg ik haar om voor de website van Arjati een stukje te schrijven. Dit heeft ze gedaan, waarvoor onze hartelijke dank. Hebt u de voorstelling ook gezien en wilt u ook reageren, dan kunt u dit doen door hieronder uw reacties te plaatsen.