Charlene op pad: Bronbeekfestival 2016

foto 1 landgoed BronbeekOp zondag 18 april 2016 was er op het landgoed Bronbeek een festival georganiseerd, namelijk Bronbeekfestival 2016.  Even leek het erop dat het een sombere dag zou worden maar de zon liet zich zeker af en toe zien. En zo ontmoetten de bezoekers elkaar buiten onder het genot van een sateetje ayam, een bakje patat of poffertjes.

 

Tijdens dit festival kon men terrein rijden met een legervoertuig, binnenwandelen door het verhaal van Nederlands-Indië en kijken naar Javaanse dansvoorstellingen.

foto 2 met een danseres foto 3 gamelan orkest

Een dansgroep bestaande uit Indonesische en Indische studenten brachten het publiek in Javaanse sferen met haar klassieke dansen. Sprookjes werden omgetoverd in een dansvoorstelling en er werd de vraag aan het publiek gesteld wat voor dagelijkse handeling werd omgezet in een dansbeweging. Zoals een vrouw die zich opmaakt voor de spiegel of aan het lezen is.

Dwars door het landkaart van Indonesië  heen was de ingang naar de wandeling van het verhaal over Nederlands-Indië.

foto 4 landkaart foto 5 antieke kast

De geschiedenis over Nederlands-Indië werd goed in het licht gebracht aan de hand van tekeningen, voorwerpen en verhalen.

 

foto 6 repatrieringAan de linkerkant een collage van fotomomenten van Indische repatrianten naar Nederland. De Indische verhalen werden meegenomen naar Nederland waar vervolgens nieuwe Indische avonturen uit voort kwamen tot op de dag van vandaag.

foto 7 koffers

Enkele reacties van Indische jongeren:

“Ik bezocht het Bronbeek museum al van kleins af aan samen met mijn opa of tijdens schoolreisjes en ben er soort van mee opgegroeid. Toch blijft het museum altijd vernieuwend en indrukwekkend. Een aanrader voor iedereen om een impressie te krijgen van het koloniale verleden of gewoonweg te genieten van het prachtige landgoed.”

J. Brugge

 

“Van buiten een sierlijk gebouw en landgoed om mooie foto’s te maken. Van binnen herkenbare en interessante museumstukken die me een beeld geven bij de verhalen die ik gehoord en gelezen heb. Een aanrader voor Indische mensen en geïnteresseerden in de koloniale tijd in Nederlands-Indië.”

A. Vodegel

 

“Een tijdje terug hoorde ik dat er een festival zou worden georganiseerd op het landgoed van Bronbeek. Dat was voor mij een mooie gelegenheid om eindelijk museum Bronbeek te bezoeken. Alleen vond ik het woord festival te groot genoemd voor wat er werkelijk was. Ik had  meer optredens, kraampjes en eten verwacht. Maar omdat ik nooit in het museum ben geweest, vond ik het die dag toch de moeite waard. Mooie Javaanse dansvorstellingen gezien, sate ayam gegeten en vervolgens een duik genomen in de geschiedenis van Nederlands-Indië.  Het was heel interessant om de voorwerpen, de teksten en verhalen te zien en te lezen. De verhalen die in mijn hoofd zitten die ik heb gehoord, rakelden weer op toen ik door het museum liep.

C. Vodegel

 

Meer informatie over museum Bronbeek, klik hier

foto 8 achterkant Bronbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: