Onlangs ontvingen we een e-mail van de conservator Amy Wassing van het museum Nusantara in Delft. Reden om een bezoek te brengen aan het museum, dat m.i.v. 1 januari 2013 ophoudt met bestaan. De bezuinigingen op allerlei vormen van kunst en cultuur, ook die van de Indische cultuur en kunst, zorgen voor een verarming van onze vaderlandse geschiedenis. Dit betekent wederom een steek in het hart van de Indische gemeenschap, terwijl we er zo hard aan werken om onze stem, onze herinneringen, onze geschiedenis die toch ook deel uit maakt van de Nederlandse geschiedenis, onder de aandacht te brengen, om daarover te vertellen.
In Delft is het museum Nusantara gevestigd. De collectie is ontstaan uit de verzameling voorwerpen die ambtenaren meenamen uit de Oost en die gebruikt werden door leraren om les te geven aan de voormalige Indische Instelling. Vanaf 1900 is de collectie voortdurend aangevuld door privé-schenkingen.
Thema’s
‘Tussen Hemel en Aarde: hoogtepunten uit de collectie van Nusantara’ toont de beste stukken uit de collectie van Nusantara. Er zijn twee overkoepelende thema’s:
1. De Javaanse Hofcultuur, waar onder andere de kris en de gamelan deel van
uitmaken.
2. Magie in Beeld. Beelden vertegenwoordigen het ‘hemelse’ geestelijke leven van
vroeger geïsoleerd levende culturen in het eilandenrijk. Hun plaats binnen de
collectie van Nusantara is niet alleen verbonden met hun functie; de beelden
worden nu ook bekeken en bewonderd vanwege hun esthetische waarde.
U kunt reageren via een e-mail aan Amy Wassing. Zij wil graag de Indische collectie behouden en wij ondersteunen dat van harte.
U ziet een aantal foto’s die gemaakt zijn tijdens mijn bezoek aan het museum. Het is zeker de moeite waard om het museum te bezoeken. Op deze manier kunt zelf de mooie collectie bekijken en door uw bezoek geeft u aan dat het behoud van de collectie van groot belang is. Vergeet ook zeker niet om dan uw bevindingen in het gastenboek te schrijven, nadat u de commentaren van uw voorgangers heeft gelezen. Van over de hele wereld komen bezoekers, en dat zegt eigenlijk al genoeg!
Tekst – Ernst Breuer (algemeen bestuurslid Arjati)
Foto’s – Ernst Breuer (met toestemming bestuur museum)