Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De tuinen van Buitenzorg

7 november 2021 @ 15:00 - 16:30

10euro

Als partner van het Bredaas Stadsarchief, Nieuwe Veste en Stedelijk Museum Breda ondersteunt Stichting Arjati een aantal activiteiten in Breda. Eén van de activiteiten betreft een lezing van Jan Brokken over zijn boek De tuinen van Buitenzorg, aangevuld met een concert over De Tuinen van Buitenzorg vertolkt door pianist Tobias Borsboom.

Toen de 23-jarige Olga en de twee jaar oudere Han in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisden, was het alsof de ene na de andere wereld voor hen openging, in een bijna duizelingwekkend tempo. De eerste maanden brachten ze door op Java, later woonden ze in Makassar, waar Han als theoloog onderzoek deed. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verwoestte de wereld waarin Olga en Han volledig waren opgegaan. In 1947 moesten ze terugkeren naar Nederland. Olga is de moeder van Jan Brokken vóór ze zijn moeder werd. Na het overlijden van zijn ouders overhandigde tante Nora hem de brieven en foto’s die haar zus Olga haar vanuit Buitenzorg en Makassar schreef. Teder, sensitief en tastend zoekt Brokken in die brieven naar de vrouw die gedurende haar leven altijd een onbekende voor hem was gebleven. Brokken verweeft Olga’s verhaal op ingenieuze wijze met beschouwingen over muziek, literatuur, cultuur en geschiedenis, zoals over componist Leopold Godowsky die in de ban raakte van de gamelan en de moeder van Hella S. Haasse, die de bekendste concertpianist van Indië was. ‘

De lezing en het concert vinden plaats in de Nieuwe Veste Breda. Voor deze activiteit kunt u zich aanmelden bij de Nieuwe Veste Breda, bij Boekhandel Van Kemenade & Hollaers of bij de Volksuniversiteit Breda.

In het kader van de veiligheidsmaatregelen rondom covid-19 is het verplicht, dat u – indien daar om gevraagd wordt – middels een QR-code kunt aantonen dat u gevaccineerd bent.

 

Hebt u het boek gelezen wilt u uw ervaringen met anderen delen, dan kunt u dit doen met de pop-up leesclub van Senia op 

  • dinsdag 19 oktober om 10.30 uur in Bibliotheek Zuid
  • woensdag 20 oktober om 19.30 uur in Bibliotheek Centrum.

 

Organisatoren

Nieuwe Veste Breda
Stedelijk Museum Breda
Stadsarchief Breda
Stichting Arjati
Van Kemenade en Hollaers
Volksuniversiteit Breda

Locatie

Nieuwe Veste Breda
Molenstraat 6
Breda, 4811 GS
+ Google Maps
Site:
https://www.nieuweveste.nl/index.php/nieuws/maand-van-de-geschiedenis-2021