Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Maand van de Geschiedenis: De Indische Salon ‘Het einde van Nederlands-Nieuw-Guinea’

30 oktober 2022 @ 13:30 - 17:00

5 euro

1 oktober 1962: de dag van de overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea aan de UN. Dat de periode erna een periode van humanitaire ramp was, weten velen nog niet. De gedwongen migratie naar het vaderland dat ze nog nooit eerder hebben gezien en het onafhankelijkheidsverlangen van Westelijk Nieuw-Guinea die werd opgeofferd. Deze Indische Salon in Breda wil vanuit die gedachte het einde van Nederlands Nieuw-Guinea onder de aandacht brengen.

Het programma in het auditorium van Stedelijk Museum Breda start met een korte lezing door historicus Bert Oudenhoven over de geschiedenis van Nederlands Nieuw-Guinea tot 1962. Vervolgens gaat Nico Jouwe een lezing geven over de gevolgen van het einde van Nederlands Nieuw-Guinea voor de originele bewoners (de Papoea’s), de Nederlandse, de Indische en de Molukse gemeenschap. Hoe hebben ze de periode na 1 oktober 1962 beleefd totdat Indonesië op 1 mei 1963 de macht overnam? Diegenen die niet in West-Papoea wilden blijven waren gedwongen om naar Nederland te gaan. Wat gebeurde er met de rest die wel in Papoea bleef?

Met een panel bestaande uit beide sprekers aangevuld met Monique Verhoeckx en Charlene Vodegel gaan we praten over de directe gevolgen van het einde van Nederlands Nieuw-Guinea voor de Indische, de Nederlandse, de Molukse en de Papoease gemeenschap.

Het programma wordt opgeluisterd door muziek van Sonny Rering en Demi Poortman.

Het geheel wordt voorgezeten door Basile Lemaire.

 

Tickets voor de Indische Salon a 5 euro per stuk zijn te verkrijgen via deze link  

 

 

De Indische Salon maakt onderdeel uit van het programma Indische Verhalen in Breda. Voor deze activiteit is de samenwerking gezocht met het Indisch Herinneringscentrum.

 

 

Gegevens

Datum:
30 oktober 2022
Tijd:
13:30 - 17:00
Kosten:
5 euro
Evenement Categorieën:
, , ,
Evenement Tags:
, , , ,
Site:
https://www.bibliotheekbreda.nl/iguana/www.main.cls?surl=IndischeVerhalen

Organisatoren

Indisch Herinneringscentrum
Stichting Arjati
Stedelijk Museum Breda

Locatie

Auditorium Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
Breda, 4811 GH Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0765299900
Site:
https://www.stedelijkmuseumbreda.nl/